Anlık Bildirim

Üç boyutlu baskı ile roket üretmek çok daha verimli

Üç boyutlu yazıcılarda basılarak uzaya gönderilecek roketler hem maliyet avantajı sağlayacak hem de üretim süreçleri ciddi anlamda kısaltmış olacak.                 

3D yazıcı ile basılmış roketler Tam Boyutta Gör

Uzay çağına girmeye başladığımız şu dönmelerde roketler ile ilgili müthiş gelişmeler olmaya devam ediyor. Space X’in geri dönüp inip tekrar fırlatılan roketlerinden sonra, üç boyutlu baskı ile hazırlanan roketler geleceğin üretim tekniği olabilir. Üstelik şirket Space X gibi roketlerini tekrar tekrar kullanabilmek üzere tasarlamış.

Firmanın anlattığı bilgilere göre roketi basmaları bir kaç hafta alırken eski teknikte aylar sürmekte. Hatta roketi inşa edecek ekipmanların hazırlanması yıllar sürebilmekteydi. Deyim yerindeyse bu gelişme roket inşasını kökünden değiştirmek üzere.

100 kat daha az parçaya sahip roket, deneme yanılma metodu ile hızla geliştirebiliyor. Üstelik üretim maliyeti de oldukça azalmış oluyor. Tek dez avantajı ise ağırlığının konvansiyonel rokete göre %10-20 arasında fazla olması. Bize göre en etkileyici konu ise roketin tek parça yapılması sayesinde birleştirilecek parçalardan çok daha farklı roket tasarımlarını üretmeye imkan vermesi.

3D yazıcı ile basılmış roketler Tam Boyutta Gör

En önemli maliyet avantajı ise roketin kalkış sırasında Nozul kısmından egzoz gazlarının yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi için yapılan soğutma sisteminin önceden binlerce küçük soğutma borusunun montajını gerektirmeden tek seferde basılabilmesi oldu. 2015 yılında kurulan şirket bu sayede kısa sürede ilk roketlerini fırlatacak.

Teknolojilerinde Starcraft’ta Protoss ırkından feyz alan şirket yazıcısının ismini Stargate, roket ismini Terran One ve Terran R, aviyoniklere ise Pylon ismini koymuş. İlke roketlerini Mart sonu gibi fırlatmayı planlıyorlar. Bu model alçak yörünge görevi yapabilecek fakat Tercan R, Ay ve Mars görevlerini yapabilecek kadar güçlü olacak.

Şimdideden 1.3 milyar dolarlık yatırım alan Relativity Space, 4.2 milyar dolar değerlemeye ulaşmış durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim