Anlık Bildirim

3D yazıcıyla dünyaca ünlü Wagyu bifteği üretildi

Osaka Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, 3D baskı teknolojisiyle dünyaca ünlü Wagyu bifteği üretti. Teknolojinin geliştirilmesiyle kişiye özel gıda ürünü imal edilebilir.

3D yazıyla Wagyu bifteği yapıldı Tam Boyutta Gör

Bilim insanları 3D yazıcıyla Wagyu sığır eti üretti. Osaka Üniversitesi'nden araştırmacılar, inanması güç olsa da bu 3D yazıcıyla üretilen bifteğin, dünyaca ünlü Wagyu bifteğine çok benzediğini düşünüyorlar. Araştırmacılar, 3D yazıcıyla biftekler oluşturmak için Wagnu ineklerinden izole edilen kök hücreleri kullandılar. Sonra bu kök hücreler inkübe* edildi ve daha sonra da kas, yağ ve kan damarı hücrelerine dönüştürüldü. 

3D baskı teknolojisinin yardımıyla daha sonra gerçek bifteğe benzeyecek olan bu üç boyutlu yığında, ebru olarak adlandırılan etteki yağsız kısımlarda bulunan beyaz benekler bile oluşturuldu. Bilindiği üzere ebru, ete zengin tatlarını ve kendine özgü dokusunu kazandırdığı için çoğu et ve gıda uzmanının dikkat edeceği ilk şeydir. Hatta Wagyu bifteği de sırf bu ebru sayesinde dünya çapında ünlüdür. 

Nature Communications dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, oluşturulan bifteğin çapı 5mm ve uzunluğu 10 mm'ydi. Etin oluşturulması hakkında konuşan makalenin baş yazarı Dong-hee Kang, Wagyu bifteğinin histolojik (dokubilim) yapısının bir plan dahilinde kas lifleri, yağ gibi kişiye özel karmaşık yapılar üretebilen bir 3D baskı yöntemi geliştirilerek yapıldığını aktarıyor. 

Gelecekte kişiye özel gıda üretmek için kullanılabilir

Osaka Üniversitesi'ndeki ekip bu girişimin, sürdürülebilir bir geleceğin başlangıcı olabileceği anlamına geldiğini söylüyor. Benzer bir şekilde çalışmanın yazarlarından Michiya Matsusaki, bu teknolojiyi geliştirmenin yağ ve kas bileşenlerine ince ayarlamalar yapmaya yardımcı olacağını söyledi. Bunun yanında Matsusaki, teknolojinin ileride yağ, tat ve sağlık parametrelerine bağlı olarak kişiye özel ürün ortaya konulmasını sağlayabileceğini söylüyor. 

* İnkübasyon, mikroorganizmaların belirli sıcaklıkta tutularak gelişmesini sağlama işlemidir. Tavukçuluktaki "kuluçka" ile aynı amaca yöneliktir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23994 kez okundu.
11 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
3D Yazıcı, Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim