Anlık Bildirim

AMD Polaris mimarisinde HBM 2 desteği görünmüyor

AMD'nin merakla beklenen Polaris grafik mimarisi ile ilgili henüz bir duyuru yok ancak ilk bilgiler biraz hayal kırıklığı yaratacak zira HBM 2 desteği yol haritasında yer almıyor.

Dün gece geç saatlerde Radeon Duo Pro ekran kartını lanse ederek, grafik dünyasında bombayı patlatan AMD, Polaris tarafında ise herhangi bir duyuru gerçekleştirmedi. Bununla birlikte yayınlanan yol haritası, Polaris mimarisinin biraz hayal kırıklığı olacağını gösteriyor.

AMD, bundan sonra grafik mimarilerinde yıldız isimlendirmelerini tercih edecek. Polaris grafik mimarisinin ardından 2017 başlarında Vega mimarisini göreceğiz. 2018 başlarında ise Navi grafik mimarisi bizi karşılayacak. Her mimarinin kendisine özgü avantajları bulunacak.

Polaris grafik mimarisi bilindiği gibi Samsung'un 14nm FinFET LPP teknolojisi ile üretilecek ve önceki nesile göre watt başına 2.5 kat daha fazla performans sunacak. AMD'nin en gelişmiş mimarisi olan Polaris, ayrıca en performanslı mimarisi olma özelliğine de sahip. Bununla birlikte mimarinin bir eksiği var ki o da HBM 2 desteği.

Yol Haritası


AMD'nin Hynix ile ortak geliştirdiği HBM teknolojisini, yine geçen yıl ilk kez AMD kullanma şansına erişmişti. Bu yıl da, HBM 2 bellek teknolojisinin Polaris tabanlı ekran kartlarında kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyordu ancak yol haritasına göre, ümitler gelecek yıla kaldı. Zira, HBM 2 bellek teknolojisi ilk kez Vega mimarisinde karşımıza çıkacak.

Vega mimarisi,watt başına performans konusunda yine iki kat civarında bir artış öngörüyor. En önemli farkı ise HBM 2 bellek desteği. Navi mimarisinde ise ekran kartlarının farklı ihtiyaçlara göre ölçeklendirilebilmesi ve yeni nesil bir bellek teknolojisi planlanıyor. Yine watt başına performansta 2 kat artış söz konusu. Yeni bellek teknolojisi hakkında bir bilgi yok ancak HBM 3 olabilir.


Polaris grafik mimarisinin HBM 2 bellek teknolojisine yer vermeyişi, Nvidia karşısında ciddi bir koz kaybına yol açacaktır. Nvidia, üst seviye Pascal ekran kartlarında HBM 2 bellek teknolojisine yer vermeyi planlıyor. Alt seviyede ise GDDR5 ve GDDR5X teknolojilerini kullanacak. AMD ise Fury serisinin yeni nesillerinde de HBM ile yoluna devam edecek. Bu bakımdan, üst seviye segmentte Nvidia'nın avantaj elde edeceğini söyleyebiliriz. Alt seviyede ise AMD de GDDR5X ve GDDR5 kullanacağı için başabaş bir mücadele olacaktır.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3261 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd polaris ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim