Anlık Bildirim

AMD grafik pazarındaki payını arttırıyor

AMD’nin özellike Polaris mimarisi ile oluşturduğu olumlu hava ve önceki nesil ekran kartlarında yapılan indirimler pazar payına olumlu yansıyor. Firma yükselişte.

Grafik pazarının iki büyük devi Nvidia ve AMD arasındaki rekabet bu yıl iyice kızışmış durumda. Her iki firma da üzerinde uzun yıllardır çalıştıkları yeni nesil mimarileri görücüye çıkardı ve tüketici ilgisini çekebilmek için mücadele veriyor. Pazarda Nvidia’nın üstünlüğü var ancak AMD aradaki farkı kapatmaya başladı.

Özellikle Polaris mimarisi ile oluşan olumlu hava ve yıl boyunca önceki nesil ekran kartlarında yapılan indirimler tablolara olumlu olarak yansıdı. Geçen yıl Nvidia pazardaki en yüksek paya, AMD de en düşük paya ulaşmıştı ve ilginç bir tablo oluşmuştu. Bu yıl ise işler değişti.

Yapılan analizlere göre AMD’nin pazar payı yılın ilk çeyreğinde yüzde 29.4 seviyesine çıktı. Yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 34.2 oldu. Yılın ilk yarısında firma 8 puanlık bir artış kaydetti. Aynı puan Nvidia için düşüş oldu. Yılın ikinci çeyreğinde Nvidia yüzde 65.8 civarında bir paya geriledi. İkili en son 2012 yılı ilk çeyreğinde yarı yarıya pay sahibi olmuştu. O günden sonra makas açılarak devam etmişti. Tablolara masaüstü, sunucu ve iş istasyonları dahil ediliyor.

Bununla birlikte Nvidia ve AMD hali hazırda farklı kulvarlarda mücadele ediyor. Nvidia’nın GTX 1080, 1070 ve Titan gibi kartları oldukça pahalı. Bu bakımdan firmanın gelir artışı da yüksek seviyede seyrediyor. AMD ise Radeon RX serisi ile fiyat-performans çizgisinde ilerliyor ve tabiri yerindeyse sürümden kazanmaya çalışıyor.

AMD Polaris mimarisinde üst seviye Nvidia ekran kartlarında doğrudan rakip çıkmayacak. AMD fiyat-performans çizgisinde ilerlemeye devam edecek. Asıl rakiplerin Vega 10 mimarisi ile gelmesi bekleniyor. Yine 14nm sürecinde geliştirilecek Vega 10 mimarisi, RX 490 gibi amiral gemi ekran kartlarına temel olacak. AMD’nin HBM 2 versiyonları ile Nvidia’ya karşı önemli bir hamle yapması bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4219 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, nvidia ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim