Anlık Bildirim

Nvidia Pascal 2 iddiaları güçleniyor

Nvidia’nın hali hazırdaki en güçlü mimarisi konumunda olan Pascal, gelecek yıl bir kez daha karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Yenilenmiş mimari bu kez daha da güçlü olacak.

Grafik kartı pazarının hakimi durumundaki Nvidia, Pascal mimarisi ile bu yıl önemli işlere imza attı. İşe üst seviyeden başlayan ve rekabetin durumuna göre aşağıya doğru inmeye başlayan firma, elbette AMD’nin sıkı hamlelerine de cevap vermek zorunda. Bu bakımdan Nivida, AMD’nin yol haritasına benzer bir sürece girmek üzere.

AMD bilindiği üzere Polaris mimarisi ile fiyat-performans çizgisine odaklandı ve RX 400 serisini piyasaya sürdü. Başarılı satışlar yapması beklenen Polaris mimarisinin ardından asıl üst seviye kartları ise gelecek yıl Vega mimarisi ile görüyor olacağız.

Nvidia da benzer bir yol haritası izliyor. Bu yıl GTX 1080 ekran kartı ile son noktayı koyan firma, Nvidia Titan haricinde daha performanslı bir model tanıtmadı ve daha çok aşağıya doğru inmeyi tercih etti. Gelecek yıl ise GTX 1080 üzerine çıkacak ekran kartlarını göreceğiz.

Pascal 2

Daha önce de Nvidia’nın yeni bir Pascal mimarisi üzerinde çalıştığı gündeme gelmişti. Hatta yeni mimarinin 14nm olarak Samsung tarafından üretileceği iddia edilmişti. Yine GP çekirdeklerini temel alacak yeni mimari daha hızlı ve daha yüksek bant genişliği barındıran ekran kartlarına ev sahipliği yapacak.

Henüz isimlendirme konusu net değil ancak GTX 1100 olarak devam edilmesi bekleniyor. Bu kez GTX 1180, GTX 1180 Ti şeklinde daha üst seviye ekran kartları görmek mümkün olacak. Firma, hali hazırda Nvidia Titan ekran kartına temel olan GP102 grafik birimini üst seviye kartlarında kullanmayı planlıyor. 2GHz seviyesine çıkacak hızların yanında GDDR5X bellekler daha sık karşımıza çıkacak.

Yine merakla beklenen HBM 2 bellek teknolojisinin son kullanıcıya ulaşmayacağı tahmin ediliyor. Micron, GDDR5X bellek üretiminde verimliliği tam anlamıyla yakalamış durumda ve Nvidia da bu belleği bol bol kullanmak istiyor. Bu bakımdan HBM 2 bellekler Nvidia Titan gibi çözümlerde karşımıza çıkabilir.

Volta

2017 yılını bu şekilde geride bıraktıktan sonra asıl sürprizler Volta mimarisi ile geliyor. Firmanın 10nm sürecine geçişini temsil edecek olan Volta mimarisi, GV1xx grafik birimlerini temel alacak. Artan performansın yanında enerji tüketiminde de rekor seviyelere gerileyecek olan ekran kartları ilk kez GDDR6 belleklere ev sahipliği yapacak.

GDDR6 bellek teknolojisi 16GB/s bant genişliği imkanı sunarken enerji verimliliğinde de 5X teknolojisinin oldukça ilerisinde olacak. Alt seviye ekran kartlarında 256-bit veri yolu ve 16GB GDDR6 belleğin standart olacağı ifade ediliyor. GV102 grafik biriminde ise 384-bitlik 24GB GDDR6 ve 48GB GDDR6 bellek kullanılacağı dile getiriliyor.

Volta mimarisi ilk olarak Nvidia Titan devamı bir ekran kartında ilk kez boy gösterecek. Son kullanıcıya ulaşması ise 2018 sonu veya 2019 başlarında olacak. Nvidia’nın Mayıs ayında yapılacak GTC 2017 konferansında Volta mimarisine kesinlik kazandırması bekleniyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2686 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, pascal ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim