Anlık Bildirim

AMD ve GlobalFoundries arasındaki 7nm ortaklığı bitti şimdi rota TSMC

Döküm pazarında rakiplerinin gelişmesine yetişemeyen GlobalFoundries tabir yerindeyse havlu attı. Firma 7nm sürecine daha fazla yatırım yapmayacağını duyurdu.

Yıllardır faaliyet gösterdiği işlemci ve grafik kartı pazarında son dönemin en iyi çıkışlarından birisine imza atan AMD’nin bu süreçte GlobalFoundries ile yaptığı önemli ortaklık elbette inkâr edilemez. Ne var ki ortaklık sona eriyor.

GlobalFoundries havlu attı

14nm ve 12nm sürecinde üretilen AMD yongalarının dökümcüsü konumundaki GlobalFoundries, bugüne kadar ısrarla sürdürdüğü rekabetten vazgeçmiş durumda. Firma artık 7nm sürecine daha fazla yatırım yapmayacağını ve ağırlığını 12nm/14nm sürecine odaklayacağını duyurdu.

Döküm devlerinin 5nm sürecini konuştuğu bir dönemde üstelik Arap sermayesi destekli GlobalFoundries’in bu açıklaması sürpriz oldu. Firmanın neden daha ileriye yatırım yapmak istemediği bilinmiyor. Bununla birlikte 12nm/14nm sürecinde AMD ile çalışmaya devam edecek. Hatta AMD firmanın New York’taki döküm tesislerine yatırım yapacağını ifade etti.

Diğer taraftan GlobalFoundries ile 7nm sürecindeki ortaklığını sona erdiren AMD’nin rotası TSMC oldu. 7nm konusunda üretime başlayan ve ikinci nesil için de hazırlıklarını yoğunlaştıran TSMC böylece önemli bir müşteri kazandı.

Aslında AMD yıl sonunda başlayacak 7nm Vega ekran kartlarının üretimi için TSMC ile görüşmeler yapıyordu. GlobalFoundries çekilince sadece ekran kartı değil Zen 2 tabanlı Ryzen, Threadripper ve EPYC işlemciler de görüşme kapsamına alındı.

Kapasite açısından olmasa da pazar payı açısından hâkim konumda olan TSMC, hali hazırda üretimini yaptığı Nvidia grafik birimlerinin yanına AMD birimlerini de eklemiş oldu. Apple da düşünüldüğünde Tayvanlı firma önemli bir gelir elde edecek. Yine Qualcomm’un Snapdragon 855 yonga setini 7nm sürecinde TSMC’nin üreteceği iddia ediliyor. Bu durumda rakibi Samsung’a daha az bir pazar payı kalmış olacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4077 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd 7nm ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim