Anlık Bildirim

AMD’nin 2020 yılına kadar işlemci yol haritası belli oldu

İşlemci pazarında son yılların en önemli atağını yapan AMD, bu çizgisini hiç bozmadan devam ettirmeye kararlı. Zen+ ve Zen 2 mimarisini temel alan yeni işlemciler çok iddialı.

Baştan aşağı yeniden geliştirdiği Zen mimarisiyle işlemci pazarında adeta taşları yerinden oynatan AMD, bu çizgisini bozmadan devam ettiriyor. Ryzen 2 ile bu yıla da damga vurmaya hazırlanan firmanın yol haritası oldukça iddialı.

Devrimin yol haritası

Geçen yıl 14nm sürecinde geliştirdiği Zen mimarisinden sonra bu yıl yeni bir mimariye geçiş yapmak istemeyen ve 12nm sürecinde iyileştirilmiş bir mimari ile yoluna devam eden AMD, ilk ürünleri önümüzdeki ay lanse edecek.

AMD’nin ilk olarak Zen+ mimarisini temel Pinnacle Ridge kod adlı işlemcilerin gelecek ay karşımıza çıkması bekleniyor. Yaz aylarının sonlarına doğru ise yine Zen+ mimarisinde ikinci nesil Threadripper işlemciler piyasada olacak. APU tarafı bir mimari geriden geldiği için Raven Ridge serisi henüz yaygınlaşmaya başladı.

2019 yılında önemli bir değişim bizi bekliyor. Bir aksilik olmazsa AMD ve GlobalFoundries 7nm sürecine geçme çalışmalarını tamamlamış olacak. Performans ve verimlilik anlamında önemli kazanımlar getirecek 7nm süreci ile işlemcilerin 5GHz seviyesine rahatlıkla çıkması bekleniyor.

AMD’nin Zen 2 mimarisi işte bu 7nm sürecini temel alacak. Zen 2 mimarisinin ilk örneğinin ise EPYC Rome sunucu işlemcileri olması bekleniyor. Sonrasında Matisse kod adlı Ryzen serisi ve Castle Peak kod adlı üçüncü nesil Threadripper işlemcileri bizi bekliyor olacak. Önceki nesle göre önemli performans artışı ile gelecek bu işlemciler AMD’nin gövde gösterisi yapmasını da sağlayacak. APU tarafı ise Zen+ mimarisi ile gelecek.

2020 yılında ise Zen 2 tabanlı Renoir APU’ları piyasada olacak. Ryzen tarafında Vermeer kod adı görünüyor. Threadripper sonrası ise yeni nesil üst seviye sistemler olarak adlandırılmış. Bu dönemde muhtemelen en iyi 7nm sürecinde iyileştirilmiş bir Zen 2 mimarisi şaşırtıcı olmayacaktır.

AMD işlemci tarafında yola GlobalFoundries ile devam ediyor ancak ekran kartı tarafında bir değişikliğe gideceğini duyurmuştu. 7nm Vega mimarisinden itibaren ekran kartlarını TSMC üretmeye başlayacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10063 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd zen+ ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim