Anlık Bildirim

Analiz : Android işletim sistemi Google'a gelir anlamında negatif etki yapıyor


Arama motoru alanında hakimiyetini sürdüren ve Android işletim sistemi ile de akıllı telefon pazarında da hakim unsur olan Google, gelirinin neredeyse tamamını reklam gösterimlerinden alıyor. 

Technoor Consulting firmasının analiz uzmanı Sal Marvasti, gittikçe büyüyen Android ekosisteminin Google'a gelir anlamında negatif etki yaptığını savunuyor. 

Google'ın hem arama motoru hem de akıllı telefon pazarında hakim unsur olması yatırımcıları oldukça memnun ediyor. Ancak gözden kaçan bir nokta bulunuyor. Pazardaki hakim konumuna rağmen Google, Android'den beklenen gelirin yarısını bile elde edemiyor. 

Apple, App Store'da en çok indirilen 200 uygulamadan günlük 5.4 milyon dolar kazanırken, Google aynı listede 679,000 dolar gelir elde ediyor. Bu rakam Apple'ın neredeyse yüzde 12'sine denk geliyor. Google cihaz satışından da gelir elde etmiyor. 

Mobil reklam gösterimlerinde Google en fazla geliri iOS cihazlarından elde ediyor. Windows Phone için ise firmanın henüz bir yatırımı yok. 

Diğer konu ise Android kullanıcılarının mobilde daha çok Google arama motorunu kullanması ve masaüstü Google arama motorundan uzaklaşması. Bu da gelirlere olumsuz yansıyor. Android işletim sistemi bu derece kar getirmeyen bir bölüm iken Ar-Ge ve uygulama mağazasının çıkardığı maliyet bunun üzerinde oluyor ve diğer bölümlerin karından yemeye başlıyor. 

Microsoft ise akıllı telefon pazarında yüzde 4 civarı bir paya ulaştı ve her yeni müşteri aslında bir Bing potansiyel kullanıcısı oluyor. Microsoft arama motoru pazarında Google'dan çok çok geride olsa da büyüme hızı bakımından öne geçiyor. Bu da Google'ın reklam pazarındaki payının azalması anlamına geliyor. Ayrıca Android üreticilerinden aldığı lisans ücreti ve WP8 lisans ücretleri ile Google'dan daha başarılı bir gelir modeline sahip. 

Bunun yanında giriş seviyesi pazarında güçlü olan Google, artan Nokia Asha modelleri ve BlackBerry cihazları nedeniyle bu pazarda da yüzde 50 pay oranından yüzde 40'ın altına düşmüş durumda.  
Marvasti, kısa dönemde hissedilir bir etki olmasa da uzun vadede Android işletim sistemi nedeniyle Google'ın nakit akışını eriteceğini ve zor durumda kalacağını belirtiyor. 

Marvasti Motorola'nın da risk durumunun devam ettiğine dikkat çekerek Google yatırımcılarını bahse konu harcama dengesizlikleri hakkında uyarıyor. 

Marvasti'nin tespitleri gerçeklikten uzak değil. Google'ın Android işletim sisteminden lisans ücreti alma niyeti uzun süredir biliniyor. Şüphesiz gelir dengesizlikleri firmanın da gündemindedir ve gerekli hamleler yapılacaktır.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1145 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS, uygulama haber ve
2 etiket daha Android google
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim