Anlık Bildirim

Android L resmen lanse edildi


Android L resmen lanse edildi

Google'ın merakla beklenen yeni Android sürümü henüz başlayan I/O 2014 geliştirici konferansında resmen lanse edildi. 

Yeni sürüm ile ilgili pek çok konu daha önce internete sızdığı için neyle karşılaşacağımızı az çok biliyorduk ancak isim konusunda tam bir sürpriz yaşandı. 

Artık yeni Android sürümü Android L olarak isimlendiriliyor ve geleneksel hale gelen rakamlar ve tatlı isimleri tarihe karışıyor. Google yeni Android L sürümünde beklendiği gibi tasarımı ön plana çıkarıyor ve 4.0 sürümünden bu yana en kapsamlı tasarım değişikliği karşımıza çıkıyor. 
Android L resmen lanse edildi
 
Yeni sürümde Google, Material Design adı verilen yeni bir tasarım dili kullanıyor. Daha sade bir görünüm, daha yuvarlak ögeler ve sistemin tamamına entegre edilmiş animasyon geçişleri yeni tasarımın belkemiğini oluşturuyor. Ayrıca 64-bit desteği de yeni eklenen özellikler arasında.

Google bu tasarımı sadece Android'de değil Chrome OS ve tüm diğer hizmetlerinde kullanmayı planlıyor. Hali hazırda bu dil Google+ ağında kısmen de olsa hayata geçirilmişti. 

Google yeni sürümde arayüze daha fazla önem veriyor ve derinlik algısını işin içine katıyor. Geliştiriciler otomatik olarak arayüzde görsel elemanları istifleyebilecek ve gölgeler ile 3 boyutlu ögeler elde edebilecek. 
Android L resmen lanse edildi
 
Daha önce gündeme gelen Heads Up bildirimler artık herkesin kullanımına sunuluyor. Belirli uygulamalardan gelen bildirimler durum çubuğu yerine ana ekran üzerinde yüzey pencere içerisinde gösteriliyor ve ilişkili uygulamaya buradan gidilebiliyor.

KitKat sürümünde deneysel olarak gelen Android Runtime sanal makinesi varsayılan olarak Dalvik'in yerini alıyor. Artık uygulamalar daha akıcı çalışıyor ve bellekten de önemli miktarda tasarruf yapılıyor.
Kilit ekranı da değişimden nasibini almış. Daha interaktif bir hale gelen kilit ekranı artık bildirimleri kart tasarımında kullanıcılara sunacak ve ilgili uygulamaya buradan geçiş yapılabilecek.  
Yeni sürümde arama özelliğinin daha da güçlendiğini görüyoruz. Arama özelliği kullanıcının daha önce diğer Google hizmetlerinde yaptığı aktiviteleri hatırlıyor ve arama esnasında bunları gözönünde bulundurarak daha verimli öneriler ve tahminler yapabiliyor.
Son kullanılan uygulamalar menüsü de önemli değişikliklere uğramış. Artık sadece uygulamalar değil son kullanılan Chrome sekmeleri de deste biçiminde sıralanıyor ve erişilebiliyor. Google bu tasarımı üçüncü taraf geliştiricilere de açacak. 

Uzun süredir beklenen 64-bit desteği ise nihayet Android L ile birlikte tam olarak sisteme entegre ediliyor. iOS 7'den yaklaşık bir yıl sonra olsa da Android ekosistemi de artık tam anlamıyla 64-bit desteğine kavuşmuş oldu. 64-bit desteği sayesinde sistem genelinde hatırı sayılır bir performans artışının elde edildiği belirtiliyor. Google geliştiricileri 64-bite geçiş için teşvik etmeye başladı. 
Android L resmen lanse edildi
 
Batarya konusunda ise Project Volta adında yeni bir konsept karşımıza çıkıyor. Yeni bir optimizasyonla bazı arka plan uygulamaları kapatılarak Android işletim sistemi 90-120 dakika daha idare edecek enerji tasarrufu yapabiliyor.
Android L resmen lanse edildi
 
Android L ile gelen diğer bir yenilik Bluetooth 4.1 desteği oldu. Bluetooth 4.0 üzerine performans ve enerji verimliliği artışı getiren Bluetooth 4.1 ile artık sadece ana bir cihaz tarafından yönetilebilen akıllı saat gibi istemci cihazlar birbiri arasında bağlantı kurabiliyor ve birbirini yönetebiliyor. 
Güvenlik konusunda da bazı iyileştirmeler mevcut. Artık Bluetooth bağlantılı onaylanmış akıllı saatiniz ile kilit ekranını şifre veya desen çizme olmaksızın açabiliyorsunuz. Eğer bir çevrebirimi algılanmazsa yine şifre veya desen kilidi devreye giriyor.  
Android L kurumsal pazara da önemli bir hamle yapıyor. Bu alanda standart olarak bilinen kişisel ana ekran ve kurumsal ana ekranların güvenli bir şekilde birbirinden ayrı bir şekilde aynı cihazda yerleşik olarak desteklenmesi Android L ile mümkün hale geliyor. Google bu konuda Samsung Knox ile işbirliği yapmış.
Google yeni Android sürümünün önizlemesini geliştiricilere dağıtmaya başladı ve son kullanıcıya ulaşması ise sonbahar aylarını bulacak. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1490 kez okundu.
114 kişi, toplam 131 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, android 5.0
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim