AdMob'ın aylık mobil metrik raporlarında Android'in geçmiş versiyonları kullanan kullanıcıların ihmal edilemeyecek kadar önemli bir kesimi oluşturduğu görülüyor, bu da Android'in en büyük rakibi olarak gösterilen iOS karşısında Android'in en zayıf kaldığı yanı olarak ifade ediliyordu. Elbette geriye dönük desteğin yeterince iyi sağlanamamasının ana nedeni telefon üreticileri. Hazırladıkları özel kullanıcı arayüzlerini her güncelleme sonrasında yeni versiyona eklemek üreticilerin Android güncellemelerini birebir olarak kullanıcılara yansıtamamasının nedenlerinden birini oluşturuyor.
Ancak Google, artık bu duruma dur diyebilir. TechCrunch'ın Google'a yakın kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Google, 3.Nesil Android (Android 3.0 Gingerbread) ile; HTC'nin Sense'i, Motorola'nın Motoblur'u gibi, üreticilerin kendilerine özel arayüzü hazırlamalarına son verecek. Bu sayede Google, hem üreticilerin özel arayüzünden kaynaklanan sorunların önüne geçecek hem de iOS'in karşısında kendini kullanıcı arayüzü konusunda daha da güçlendirmiş olacak. Fakat Android'in Windows gibi geniş donanım desteği sunmasının da iyi bir kullanıcı arayüzüne sahip olma konusunda Android'in en büyük dezavantajlarından biri olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Hocam haklısın avantajda; peki neden Apple tek çeşit donanım desteği sunduğu telefonuyla bu kadar satış rakamına ulaşabiliyor? Donanım zenginliği, satış başarısı anlamına gelemiyor ne yazıkki.
Bu Android için bir dezavantaj değil tam tersine avantajdır, esneklik şansıdır, telefon üreticileri için tek parça üreticisine mahkum kalmamak, rakiplerinin arasından kolaylıkla sıyrılabilen farklı ürünler üretebilmek demektir. PC dünyasında Windows, mobil dünyada da Symbian bu yüzden devasa pazar paylarına sahip olabilmişlerdir.
Fakat tüm bu avantajlara rağmen kimi zaman bu esneklik kullanıcılar için bir dezavantajdır çünkü cihaz üreticileri sırf işletim sistemi için cihaz alanlar olduğu sürece maliyeti kısıp kârı arttırmak için işletim sisteminin rahat çalışması için gereken güçteki değil, ancak işletim sistemini taşıyabilecek güçteki donanımları kullanmaya devam edeceklerdir.
Ayrıca Google Android üzerindeki 3. parti arayüzlerle ilgileneceğine kendi arayüzünü GPU kullanacak şekilde güncellemekle uğraşsa çok çok daha faydalı olur.