Anlık Bildirim

Apple A10X: 10nm sürecine geçiş

Yapılan ilk incelemelere göre Apple A10X yonga setinin 10nm süreci ile TSMC tarafından üretildiği ortaya çıktı. Aslında 10nm sürecinin ilk olarak A11 yonga setinde kullanılması bekleniyordu.
 

Apple’ın yeni iPad Pro modelleri ile birlikte teknoloji dünyasına sunduğu A10X yonga setinin mobil dünyanın en güçlüsü ünvanını aldığını geçen günlerde sizlere iletmiştik. Yeni gelen bilgiler daha önemli gelişmelere işaret ediyor.

Yapılan ilk incelemelere göre Apple A10X yonga setinin 10nm süreci ile TSMC tarafından üretildiği ortaya çıktı. Aslında 10nm sürecinin ilk olarak A11 yonga setinde kullanılması bekleniyordu. Bununla birlikte A10X yonga seti için Apple’ın yaptığı açıklamalar 10nm sürecini akla getirmişti. Tahminler doğru çıktı.

Apple’ın 10nm süreci ile üretilen ilk yonga seti olma özelliğine sahip A10X böylece A11 yonga setinin elinden rol çalmış oldu. Yeni üretim sürecinin de etkisiyle A9X yonga setine göre yüzde 30 daha iyi performans sunuyor. Ayrıca zar alanı da daha küçük. Yaklaşık 96 milimetrekare ile iPad için geliştirilmiş en küçük yonga seti konumunda.

En güçlüsü

3 adet özelleştirilmiş performans odaklı 64-bitlik çekirdek ve 3 adet özelleştirilmiş enerji verimliliği odaklı 64-bitlik çekirdek olmak üzere toplamda 6 çekirdekli olan yonga seti, beraberinde 12 çekirdekli olan yarı özelleştirilmiş bir PowerVR grafik birimi barındırıyor. Grafik birimi A9X ile aynı tasarımda. Tüm bu bileşenlerin daha küçük bir zar alanına sığdırılması, Apple mühendislerinin başarısını ortaya koyuyor. Enerji verimliliği bu sayede en üst seviyeye çıkıyor. 

Geekbench 4.0 testlerine giren Apple A10X yonga seti tek çekirdek kategorisinde 3915, çok çekirdek kategorisinde ise 9387 skor alıyor. Daha önce tek çekirdek rekoru yine Apple A10 yonga setine aitti. 3300 civarında skor elde eden yonga setini hiç bir rakip geçememişti. Snapdragon 835 ve Exynos 8895 bile hali hazırda 2300 skor seviyelerine ulaşabilmiş durumda.

Çok çekirdek kategorisinde ise Snapdragon 835 ve Exynos 8895 yonga setleri en iyiler olarak dikkat çekiyordu. 7000 puan seviyesinde dolaşan ikili, Apple A10X karşısında yine geriye düşmüş oldu. Yeni iPad Pro serisi 2999TL’den başlayan fiyatlara sahip. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3862 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tsmc, 10nm ve
2 etiket daha apple a10x Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim