Anlık Bildirim

Apple için bomba MediaTek iddiası

İletişim yongaları konusunda Qualcomm’u tamamen bırakmaya niyetli olan Apple yeni arayışlar içerisinde. Bu arayış Tayvanlı MediaTek’in yıldızlaşmasını sağlayabilir.

Apple’ın son dönemde Qualcomm ile yaşadığı ciddi patent ihlallerine varan hukuk kavgası, ortaklık tarafında da taşların yerinden oynamasına neden oldu. Apple uzun yıllardır ortaklık yaptığı Qualcomm ile modem iş birliğini tamamen bitirmeye kararlı.

Sürpriz aday
 

Qualcomm’un iletişim yongaları konusundaki uzman tecrübesi herkesin malumu. Bu bakımdan Apple’ın Qualcomm’dan tamamen vazgeçmesi için Intel ve diğer firmaların beklenen seviyelere erişmiş olması gerekiyor. Bu nedenle de Apple’ın en erken 2019 yılında Qualcomm izlerini silebileceği tahmin ediliyor.

Apple’ın bu süreç içerisinde bazı stratejik hamleler yapması şart. İlk olarak Intel’in yüzde 100 tedarik seviyesini karşılaması şimdilik mümkün değil. Bu bakımdan bunu karşılayana kadar yeni ortaklara ihtiyaç var.

Sektörden gelen bilgilere göre gelecek yıl MediaTek ile önemli bir iş birliği yapılabilir. Apple yeni iPhone modellerinde Intel, Qualcomm ve MediaTek modemlerini birlikte kullanacak. Zaten yüzde 50 civarında Intel’in üretim yapacağı söyleniyordu. Bu durumda MediaTek ve Qualcomm da kalan yüzde 50’lik kısmı paylaşacak.

Bugüne kadar hep alt seviyelerde kendisine yer bulan MediaTek için bugüne kadar yaşadığı en büyük sıçrama olacak. Yonga seti tarafında zor günler geçiren firma için adeta can suyu olabilir. Daha önce de dediğimiz gibi muhtemelen hisse senetleri de tavan yapacaktır.

Dİğer taraftan kaynaklar Qualcomm modemlerinin hep bir adım önde olacağını belirtiyor. Apple ile Qualcomm arasındaki ilk kavga kıvılcımlarının da çıkma sebebi olan tartışma, Intel’den daha iyi olan Qualcomm modemlerinin hızlarının Apple tarafından düşürüldüğü ve basına da yavaşmış gibi gösterildiği iddiaları ile başlamıştı.

Intel de çok başarılı modemler geliştiriyor ancak performans ve enerji verimliliği konusunda Qualcomm biraz daha önde. MediaTek ise hepsinden geride. Hali hazırda firmanın LTE modemleri 450Mbps sınırında geziniyor. Qualcomm ve Intel ise 1Gbps üzerine çıkmış durumda.

MediaTek’in en büyük avantajının düşük maliyet olacağı belirtiliyor. Apple’dan ihale almak adına MediaTek’in 600Mbps ve üzeri hızlara çıkacağına şüphe yok. Bu bakımdan gelecek yıl da Apple kullandığı tüm modemlerde 600Mbps sınırını belirleyebilir.

Diğer taraftan MediaTek’in en fazla bir veya iki yıl tedarik yapabileceği belirtiliyor. Sonrasında Intel’in tüm tedariği tek başına üstleneceği tahmin ediliyor. Yine de MediaTek’in akıllı hoparlör, kablosuz şarj ve diğer kablosuz bağlantı yongaları konusunda Apple’ın aklını çelebileceği ifade ediliyor. Yani yerini sağlamlaştırmak MediaTek’in elinde. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5647 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, mediatek ve mediatek lte modem
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim