Anlık Bildirim

Apple-Qualcomm davasında şirketler uzlaşabilir

Apple ile Qualcomm bu yılın başından beri lisans faaliyetleri nedeniyle birbirlerini suçlamış ve karşılıklı davalar açmışlardı. Qualcomm bu anlaşmazlığının mahkeme dışında çözülmesini istiyor.

Apple ve Qualcomm arasındaki lisans anlaşmazlığı bu yılın başında ortaya çıkmış ve iki şirket birbirlerine dava açmıştı. İki şirket de davalarında son derece kararlı görünse de Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf yaptığı açıklamalarla Qualcomm’un Apple ile anlaşmaya varabileceğini ortaya koydu. Qualcomm’un bu yaklaşımının ana nedeni ise davanın yıllarca sürmesi ve Qualcomm’un ciddi cezalar ödemek zorunda kalması ihtimalleri.

 

Steve Mollenkopf yaptığı açıklama ile davada herhangi bir yeni bir şeyin olmadığını söylerken bu tip ihtilafların mahkeme dışı yollarla da çözülebildiğini ve bu süreçte de mahkeme dışı bir yolu tercih etmemeleri için herhangi bir nedenleri olmadığını dile getirdi. Mollenkopf şubat ayında da benzer bir açıklama ile iki şirket arasındaki uzlaşı yolunu açmıştı ancak o tarihten bugüne iki şirket arasındaki ipler iyice gerildi ve şirketler yasal sürece yoğunlaştı.

 

Uzun Dava Süreci Yerine Uzlaşma 

Tabi Molenkopf’un açıklaması şu an için bir uzlaşı hamlesinin olabileceğini işaret etse de henüz iki taraftan da net bir teklif gelmiş değil. Dahası Apple’ın herhangi bir uzlaşı ihtimalini değerlendirip değerlendirmediği de bilinmiyor. İki şirket de özellikle son dönemde davaların şiddetini arttırmış ve rakibini köşeye sıkıştırmaya çalışmıştı ancak Qualcomm’un; Federal Ticaret Komisyonu, Avrupa Komisyonu gibi kurumlar tarafından da hem lisans faaliyetleri hem de şirketin diğer faaliyetleri nedeniyle sıkıştırılıyor oluşu şirketi uzun dava süreci yerine uzlaşma yolunu tercih etmeye itmiş durumda.

 

İki şirket arasındaki uyuşmazlığı ilk kez ortaya çıkaran Apple, Qualcomm’un çok ağır ve kabul edilmesi zor bir lisanslama faaliyeti yürüttüğünü bunun karşılığında ise günümüzle hiçbir ilgisi olmayan teknolojileri de kendisine sattığını dile getirirken Qualcomm, lisanslama sürecinde herhangi bir sorun olmadığını ve yeniliklerin ‘’her iPhone’un kalbinde’’ olduğunu ifade etmişti.

 

İki şirket arasında gerilimin sürekli yükseldiği süreçte son olarak Apple haziran ayı sonlarında Qualcomm aleyhindeki davayı genişletti ve Qualcomm Temmuz ayı başında Apple'a karşı ayrı bir patent dava açtı ve Uluslararası Ticaret Komisyonu’ndan bazı iPhone ve iPad modellerinin ithalatını engellemesini istedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim