Anlık Bildirim

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları nedeniyle Apple, İran'da resmi bir işletmeye sahip değil yani ülkede resmi yollarla bir iPhone sahibi olmak imkansız ancak İranlılar, Dubai ve Hong Kong gibi yerlerden her ay binlerce iPhone'u kaçak olarak ülkeye getiriyor. Böylece ülkede önemli bir iPhone kullanıcı kitlesi oluşmuş durumda. Tabi bu kullanıcı kitlesini beslemek için çalışan İranlı geliştiriciler, farklı ülkelere ait App Store'lar aracılığıyla uygulamalarını kullanıcılara sunuyordu ancak son zamanlarda Apple İran'daki popüler uygulamaları App Store'dan kaldırarak geliştiricilere büyük bir darbe vurdu. 


 
New York Times'ın haberine göre İran'daki popüler uygulamaları kaldırmak için oldukça saldırgan bir tutum izleyen Apple geçtiğimiz haftalarda bazı popüler alışveriş ve yemek siparişi uygulamalarını App Store'dan kaldırdı. Şirket son olarak ülkede oldukça popüler olan Uber benzeri gezinti uygulamasını Snapp'i de marketinden kaldırdı ve bu hamlesinin nedenini geliştiricilere gönderdiği mesajla paylaştı. Apple mesajında bu kararı ABD yönetmelikleri uyarınca aldığını belirtirken ambargo uygulanan ülkelerde App Store'un geliştiricilere uygulamalarını dağıtma olanağı sağlamayacağını açıkladı. 


Geliştiriciler Karara Tepkili 

DelionFoods isimli gıda dağıtım uygulaması App Store'dan kaldırılan Mehdi Taghizadeh ise yaşananlarla ilgili olarak "Çok çalışıyoruz ve her zaman mücadele etmek zorundayız ancak şu an iPhone sahipleri popüler uygulamalardan hiçbirini indiremiyor. ABD'deki iPhone sahiplerinin telefonlarında Uber'in olmadığını düşünün." diyerek Apple'a sitem etti. Twitter, Facebook ve YouTube'un uzun zamandır erişime kapalı olduğu ülkede Google ise benzer bir politika izlemedi ve halen bütün uygulamaların İran'da da kullanılmasına izin veriyor. 


İran'ın İletişim Bakanı Muhammed Cavad Azari Jahromi ise uygulamaların kaldırılması hakkındaki düşüncelerini Twitter üzerinden aktardı. Jahromi, ülkedeki cep telefonu pazarının yüzde 11'ine sahip olan Apple'ın müşerilerinin hakkına saygı duymadığının altını çizerken uygulamaların kaldırılması ile ilgili süreci yasal olarak takip edeceklerini dile getirdi. İran'ın en genç bakanı olan Jahromi açıklamalarını yaptığı Twitter ülkede yasaklı olsa da pek çok kullanıcının VPN ve benzeri programlarla Twitter'a erişim sağladığı biliniyor.


Yeni Yaptırımlar Gelebilir 

İran'ın nükleer silah programına karşı alınan ambargo kararı Obama döneminde gevşetilmiş ve genç kullanıcıların internet üzerinden faaliyet sunan Amerikan şirketlerinden faydalanması teşvik edilmişti. Trump yönetimi ise yaptırımları tekrar sıkı bir hale getirdi. Bu ayın başında yeni bir yaptırım tasarısı imzalayan Trump'ın, teknoloji şirketlerine yönelik bir kısıtlama getirip getirmeyeceği henüz bilinmiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4879 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
apple iphone, Apple ve
2 etiket daha app store iran
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim