Anlık Bildirim
2013 yılında ABD Senatosu, Apple'ın kazançları ve kazançların karşılığında ödediği vergilere ilişkin detaylı bir inceleme yapmış ve Apple'ın gelirlerini ''hayalet şirketler'' olarak adlandırılan İrlandalı şirketlere aktararak on milyarlarca dolarlık vergiyi ödemekten kaçındığı ortaya çıkmıştı. Apple'ın CEO'su Tim Cook ise o gün yaptığı açıklamasında ''Her bir doların vergisini ödüyoruz. Vergi hileleri yapmıyoruz.'' ve ''Karayip adalarında para depolamıyoruz.'' ifadelerini kullanmıştı. Dünyanın en zengin insanlarının ve şirketlerinin vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerdeki faaliyetlerini konu alan Paradise Papers(Cennet Belgeleri)'a göre Apple, vergi kaçırmak için Karayip adalarını değil Birleşik Krallık'a bağlı küçük bir ada olan Jersey'i seçti.


 

2014 yılına kadar ABD'deki bir kanun boşluğundan yararlanan ve ''Çifte İrlandalı'' adı verilen yöntem ile Apple; ABD'deki yüzde 35 oranında olan kurumlar vergisini ödemek yerine İrlanda'da yüzde 12.5 oranında kurumlar vergisi ödemiş ve çok ciddi bir nakit kaynağının sahibi olmuştu. 2013 yılında Avrupa Birliği ve ABD Kongresi tarafından yürütülen soruşturmaların ardından ise İrlanda hükümeti, ülkede kurulu olan firmaların vergiden kaçamayacağını duyurmuştu. Böylece Apple İrlanda'daki operasyonlarını eskisi gibi yürütemeyecek ve on milyarlarca dolarlık vergi ödemek zorunda kalacaktı. Paradise Papers'a göre işte tam da bu andan sonra Apple, vergi yükünden kurtulabileceği başka noktaları keşfetmek için offshore(vergiden uzak) bölgeleri bulmada uzman olan hukuk firması Appleby ile görüşmelere başladı.


Diğer Vergi Cennetlerini Araştırdı

İrlanda'daki şirketinin vergi yükümlülüğünden kurtulması için vergi cenneti olarak adlandırılan diğer bölgeleri araştıran Apple, şirketin sadece ikametgahını farklı bir bölgeye taşıyarak 2013'e kadar sürdürdüğü vergi yönetimini korumak istiyordu. Apple'ın hukuk müşavirleri Appleby'a bir anket göndererek(ki Paradise Papers sızıntıları bu ankete dayanıyor) İngiliz Virgin Adaları, Bermuda, Cayman Adaları, Mauritius, Jersey ve Guernsey gibi farklı offshore bölgelerinin Apple'a neler sunabileceğini sordu. Sorular arasında; vergi konusunda resmi bir muafiyet güvencesi elde edilip edilemeyeceği, vergilendirmeye tabi olmaksızın yönetim işlerini yürütüp yürütemeyeceği, yakın bir zamanda hükümet değişikliği olma ihtimali, hangi bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağı ve yargı alanından çıkmanın ne kadar kolay olacağı gibi vergiden kaçmayı amaçlayan sorular yer alıyordu. 


Paradise Papers sızdırmalarına göre Apple tüm bu soruların yanı sıra Appleby ile olan konuşmaların ve şirketin hamlesinin saklı tutulmasını istediğini de ekledi. Tüm görüşmelerin sonunda ise Apple,  kendi vergi yasalarını oluşturan ve yabancı şirketler için %0 kurumlar vergisi oranına sahip olan Birleşik Krallık'a bağlı Jersey adasını tercih etti. Paradise Papers belgelerine göre Apple'ın iki büyük İrlandalı iştiraki olan Apple Operations International(AOI) ve Apple Sales International(ASI) şirketleri 2016'nın sonunda beri Jersey'deki Appleby ofisinden yönetiliyor.  Ayrıca AOI'ın; Apple'ın ABD toprakları dışında bulunan 252 milyar dolarlık nakit varlığını da elinde tuttuğu düşünülüyor.


Apple'ın on milyarlarca dolarlık vergiyi ödemekten kaçtığı iddia ediliyor
 
Apple 252 milyar dolarlık nakitle neleri satın alabilir? 

Apple İddiaları Yalanladı 

Vergi kaçırdığı yönündeki iddialar üzerine açıklama yapan Apple ise ''Her şirketin vergileri ödemekle yükümlü olduğuna inanıyoruz ve iş yaptığımız ülkelere ve topluluklara yaptığımız ekonomik katkılardan gurur duyuyoruz.'' ifadelerine yer verdiği açıklamasında dünyanın en büyük vergi mükellefi olarak son 3 yıl içinde 35 milyar dolarlık kurumlar vergisi ödediğini açıkladı. Mevcut uluslararası vergi sisteminde verginin; kazanç veya değerin oluştuğu bölgede vergilendirildiğini kaydeden şirket; tasarım, geliştirme, mühendislik gibi pek çok işin ABD'de yapıldığını dolayısıyla en fazla vergi ödediği ülkenin ABD olduğunu paylaştı. 


Vergi kaçırma iddialarını yalanlayan şirket İrlanda vergi yasaları 2015 yılında değiştiğinde İrlandalı iştiraklerinin ikametgahını değiştirme kararı aldıklarını ve bu kararı İrlanda, ABD ve Avrupa Komisyonu ile paylaştıklarını da belirtti ve ''Yaptığımız değişiklikler herhangi bir ülkedeki vergi ödemelerini azaltmadı.'' dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim