Anlık Bildirim

Beklenen oldu: Samsung artık yonga pazarının lideri

Yonga pazarında adım adım ilerleyen Samsung yaptığı yatırımların karşılığını fazlasıyla alıyor. 29 yıl sonra firma yonga pazarının liderliğini İntel’in elinden almayı başardı.

Tarihi faaliyet karını açıkladıktan sonra Samsung yine tarihi bir başarıya daha imza attı. Yonga sektöründe liderliği Intel’in elinden adeta çekip alan firma sektörün yeni kralı oldu.

Dişiyle tırnağıyla

Zaten bir süredir Samsung’un liderliği devralması bekleniyordu zira firmanın yarı iletken bölümü gelir olarak Intel’i yakalamıştı ve sadece geçmesi bekleniyordu. Yılın ikinci çeyreğinde beklenen oldu ve Samsung artık yeni lider.

Firmanın yarı iletken bölümü yılın ikinci çeyreğinde 15.8 milyar dolar gelir ve 7.2 milyar dolar faaliyet karı açıkladı. Intel ise toplamda 14.8 milyar dolar gelir ve 3.8 milyar dolar da faaliyet karı açıkladı. Faaliyet karı açısından Samsung rakibini ikiye katlamış durumda.

Elbette Samsung rakibi gibi işlemci üreterek bu noktalara gelmedi. DRAM ve NAND bellek sektöründe büyük yatırımlar yapan Samsung ikisinde de lider duruma yükselmişti. Bu iki sektörde zaman zaman düşüşler yaşansa da aslında büyüme devam etti ve özellikle ortalama fiyat olarak yükselişler yaşandı. Adım adım ilerleyen firma yonga sektöründe de liderlik koltuğuna oturdu.

Intel ise daralan bilgisayar pazarının kurbanı oldu. Aslında firma faaliyet karı açısından yüzde 190 gibi bir artış yakaladı ancak daralan pazar firmayı sınırlıyor. 1992 yılından bu yana dünyanın en büyük yonga üreticisi olan Intel artık ikinci sırada.

Her iki firma da yeni gelir modeli oluşturmak için farklı alanlara yöneliyor. Intel bir süre önce mobil ve giyilebilir cihaz pazarından tamamen çekildi. Bunun yerine otomotiv sektörü ve yapay zeka çalışmalarına yöneldi. Samsung da son dönemde otomotiv sektörü, yapay zeka çalışmaları, büyük ölçekli sistem kurulumları gibi alanlara yatırım yapıyor. Bakalım önümüzdeki dönemde bu iki firmanın rekabeti nasıl seyredecek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim