Anlık Bildirim

Cep telefonlarındaki radyasyon ergenlerin hafıza performansını etkileyebilir

12-17 yaş arasındaki 700 ergeni kapsayan bu çalışma, cep telefonlarını özellikle de kafaya yakın kullanmanın hafıza performansını olumsuz etkilediğini belirtiyor.
RF-EMF'ye yani radyofrekans elektromanyetik alanlara, cep telefonu kullanırken hepimiz maruz kalıyoruz. İsviçre Tropikal ve Halk Sağlığı Enstitüsü de konuyla ilgili yaklaşık 700 ergenin katıldığı bir çalışma yürüttü. Buna göre telefon kullanırken yayılan dalgalar bellek sağlığını olumsuz etkiliyor olabilir. Çalışmanın sonuçları 23 Temmuz 2018'de Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlanacak.
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı evrim, sürekli bir yenisi piyasaya sürülen ürünler derken günlük hayatta RF-EMF'ye maruz kalma oranımız artıyor. Elbette telefonları kafamıza ne kadar yaklaştırırsak beyin de bu alana o kadar fazla maruz kalıyor. Beyindeki biçimsel hafıza ile ilgili kısım sağ yarım kürede yer alır. Cep telefonlarıyla çoğunlukla sağ kulakları üzerinden konuşan ergenlerde, bu bölge daha fazla etkilenmişti. Sonuçları çok tatmin edici bulunmasa da RF-EMF'nin potansiyel riskleri hakkında daha önce de birkaç araştırma yapılmıştı. Fakat 2015'te Environmental International dergisinde yayınlanan çalışma, yapılan yeni çalışma ile doğrulanmış oldu.
Kısa mesaj göndermek, oyun oynamak veya internette gezinmek gibi cep telefonlarından yapılabilecek diğer aktiviteler, beynin RF-EMF'ye çok daha az maruz kalmasına yol açıyor ve hafıza performansının gelişimiyle ilişkilendirilmiyor. İsviçre Tropikal ve Halk Sağlığı Enstitüsü'nden, çevresel riskler ve sağlık birimi başkanı Martin Röösli, "çalışmanın sonuçlarını etkileyebilecek olası etmenleri en aza indirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu" vurguluyor.
Beynin RF-EMF'ye maruziyetinin etkilerinin araştırılması nispeten yeni bir alandır. RF-EMF'nin beyin süreçlerini uzun vadede nasıl etkilediğiyle ilgili bilgiler de yeterli değil. Daha fazla araştırma daha çok şey öğrenmemizi sağlayacak kuşkusuz. Cep telefonları tam kapasite (yoğun) çalışırken ve özellikle de ağ kalitesi (çekim gücü) düşükken yaydığı RF-EMF artar. Bu yüzden sesli görüşme sırasında bir kulaklık kullanmak veya hoparlörü açmak olası tehlikeleri en aza indirebilir.
*RF-EMF: Radiofrequency electromagnetic fields
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim