Anlık Bildirim

DRAM üreticilerine Çin’de büyük ceza geliyor

Piyasanın yüzde doksanına hâkim durumdaki Micron, Samsung ve SK Hynix firmaları; haksız fiyat ortaklığı suçlamasıyla milyarlarca dolar tazminat cezası alabilir.

Bir süredir artan DRAM fiyatlarını kontrol edebilmek amacıyla ülkedeki üreticileri incelemeye alan Çin, önemli isimlere ceza yağdırmaya hazırlanıyor. Suçlama ise gizli ortaklık kurarak fiyatları belirli bir seviyede tutmak.

Suçlamalar ağır

Bilindiği üzere son iki yıldır gerek üretim sıkıntıları gerekse diğer bileşenlerde yaşanan fiyat artışları sebep gösterilerek DRAM fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını gördük. Bu nedenle akıllı telefon, ekran kartı gibi DRAM kullanan pek çok sektör olumsuz etkilendi.

Çin ise kendi üreticilerinin de bu yükselişten olumsuz etkilenmesinden hareketle bir fiyat ortaklığı olabileceğini düşünerek incelemelere başladı. Zira sektörün en çok DRAM kullanan ülkesi Çin. Geçen yıl 88 milyar dolarlık DRAM tüketildi.

Çinli yetkililer geçen yıl sonlarından itibaren piyasanın yüzde doksanına hâkim durumdaki Micron, Samsung ve SK Hynix firmalarını ziyaret etmeye başladı. Haksız fiyat ortaklığı konusunda firmalar bilgilendirilirken inceleme başlatıldığı da gündeme geldi.

Ne var ki bugüne kadar bir şey değişmeyince otoriteler düğmeye bastı. Eğer inceleme sonucunda firmalar suçlu bulunursa 800 milyon ile 8 milyar dolar arasında tazminat cezaları verilebilecek. Bu üç firma geçen yüzyılın sonlarında da ABD’de benzer bir haksız fiyat ortaklığı nedeniyle ceza almıştı. Bakalım inceleme DRAM fiyatlarını nasıl etkileyecek?

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim