Anlık Bildirim

Dava belgelerini hazırlamayan Apple'a ceza: Günlük 25.000$ ödeyecek

Federal Ticaret Komisyonu ile Qualcomm arasındaki davadan Apple'a ceza kararı çıktı. Mahkeme davayla ilgili belgeleri teslim etmeyen Apple'a günlük 25.000$'lık ceza verdi.

Dava belgelerini hazırlamayan Apple'a ceza: Günlük 25.000$ ödeyecek Tam Boyutta Gör
 

Mobil işlemci pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı iddia edilen Qualcomm, bu yılın başından beri ülkesinde çeşitli davalarla karşı karşıya. Bu davaların ilki Federal Ticaret Komisyonu(FTC) tarafından açılmış ve FTC; Qualcomm'un, ürünlerini lisanslarken şirketlere kabul edilmesi zor şartlar dayattığını ileri sürmüştü. FTC'nin bu davasına dayanak oluşturan nokta ise Apple ile Qualcomm arasındaki lisans anlaşmasıydı. FTC'ye göre 2011-2016 yıllarında iki şirket arasında yapılan anlaşmaları uyarınca Apple'ın başka üreticilerle anlaşma yapması sınırlanmış ve Qualcomm haksız rekabet ortamı yaratmıştı.


Her Gün 25.000$ Ödeyecek 

Apple'ın taraf olmadığı, Federal Ticaret Komisyonu ve Qualcomm arasındaki davada mahkeme ilginç bir karar aldı. Davaya bakan San Jose şehrindeki federal mahkeme; Apple'ın, davayla ilgili belgeleri FTC'ye iletmediği gerekçesiyle belgeleri teslim etmediği her gün için 25.000$ para cezası ödemesine karar verdi. 16 Aralık tarihinden itibaren işlemeye başlayan bu ceza 29 Aralık'a kadar devam edecek. Mahkeme Apple'a 29 Aralık'a kadar belgeleri FTC'ye teslim etmesi için gün verirken Apple'ın bu tarihte belgeleri halen teslim etmemesi durumunda ise cezanın artacağını belirtti.


Tabi söz konusu cezanın Apple için maddi açıdan herhangi bir anlam ifade ettiğini söylemek pek mümkün değil zira son mali yıla ait verilere göre Apple, saniyede 1.444,76 dolarlık kazanç elde ediyor. Bu açıdan bakıldığında verilen cezanın Apple'ı etkilemeyeceği ortada ancak Apple sözcüsü Josh Rosenstock mahkemenin verdiği kararın haksız olduğunu ve karara itiraz edeceklerini dile getirdi. Rosenstock'un açıklamasına göre Apple, dava ile ilgili halihazırda milyonlarca belgeyi FTC'ye iletti ve bir o kadar belgenin daha hazırlanması için oldukça sınırlı bir sürede çalışmalarını sürdürüyor.


Apple kendisine ceza verilen davanın tarafı değil ve davada müdahil sıfatıyla da yer almıyor. Bununla birlikte Apple ile Qualcomm arasındaki anlaşmazlık da mahkemeye taşınmış durumda. FTC'nin açtığı davadan bir hafta sonra Qualcomm'a dava açan Apple, FTC'ye benzer bir şekilde Qualcomm'un lisanslama faaliyetleri için kendilerini zor durumda bırakan şartlar talep ettiğini ileri sürerek Qualcomm'dan 1 milyar dolarlık tazminat talep etmişti. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim