Bir dönem ismi kopya ürünlerle anılan Çin, bugün teknolojinin lokomotifi ülkelerden birisi haline geldi. Akıllı telefon pazarında ilk 10 sıraya 6 firma sokmayı başaran Çin, bilgisayar pazarında da Lenovo ile lider durumda. Şimdi sırada süper bilgisayarlar var.
En güçlü rekabet
Meteoroloji gibi çok yoğun veri analizi gereken işlerde kullanılan süper bilgisayarlar, ayrıca Amazon Web Services, Netflix gibi sistemlerin de temel dinamiğini oluşturuyor. Çin’de de Alibaba gibi e-ticaret ve içerik devleri sayesinde süper bilgisayarlara olan ihtiyaç artmış durumda.
En iyi 500 süper bilgisayar listesinde baktığımızda 2001 yılı itibariyle bir tane bile Çinli sistem görmek mümkün değildi. Bugüne geldiğimizde ise listenin ilk iki sırası Çinli süper bilgisayarlara ait. Üstelik ilk sıradaki sistemin işlemcisi de Çin’de tasarlanıyor.
Henüz yayınlanan ilk 500 süper bilgisayar listesinde Sunway TaihuLight lider durumda. Sistemin en önemli özelliği ise artık Çin imzasını taşıyan işlemciler kullanması. SW26010 adındaki sunucu işlemcisi, Shanghai High Performance IC tasarım merkezi tarafından tasarlandı. Tarihte ilk kez, dünyanın en güçlü süper bilgisayarında Çin imzasını taşıyan işlemciler kullanıldığı ifade ediliyor.
SW26010 işlemcisi, sunucu ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş toplam 260 çekirdeğe sahip. Süper bilgisayarda toplam 10 milyon çekirdek yer alıyor. Bellek tarafında ise 1.31PB DDR3 RAM kullanıldığın görüyoruz. Sistemin performansı 93 PFLOPS seviyesinde ve ortalama 15.37MW enerji tüketiyor. Soğutma tarafında ise 28MW seviyesinde kapalı bir sıvı soğutma çözümü kullanılmış.
Listenin ikinci sırasında ise Tianhe-2 adındaki süper bilgisayar bulunuyor. Sunway TaihuLight öncesinde iki yıl Tianhe-2 lider durumdaydı. Yani bayrak Çinlilerden yine Çinlilere geçmiş oldu. Tianhe-2 dünyanın en hızlısı iken 32 000 Intel Xeon işlemci ve 48 000 Xeon Phi işlemcisi barındırıyordu. 1300 araştırmacı tarafından geliştirilen bilgisayar, 34 PFLOPS seviyesine ulaşabiliyordu.
Üçüncü sırada ise İsviçre’nin süper bilgisayarı var. Sistemde 360 bin Xeon işlemcisi mevcut ve 19 PFLOPS işlem performansı sergiliyor. Yani henüz hiç kimse Çinli süper bilgisayarların işlem performansının yanına bile yaklaşabilmiş değil.
Diğer taraftan ABD 20 yıl aradan sonra ilk kez ilk üç sıranın dışına çıkmış oldu. Titan ve Sequoia isimli süper bilgisayarlar listenin dördüncü ve beşinci sırasında yer alıyor. Listede Çinlilere ait toplam 160 süper bilgisayar var. ABD ise 169 bilgisayar ile lider durumda.
Gelecek yıl listede önemli bir değişiklik olacak zira IBM’in geliştirdiği Summit adındaki süper bilgisayarın faaliyete geçmesi bekleniyor. Bilgisayarın işlem performansı 200 PFLOPS seviyesinde yani mevcut liderin iki katı. Bununla birlikte Çin nasıl bir hamle yapacak merak konusu.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor