Anlık Bildirim

 

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin oluşturduğu FAST isimli ekip, doğa dostu bir yakıt olan formik asitle otobüslere enerji sağlamayı başardılar. Halk arasında karınca asidi olarak bilinen ve bu minik canlıların yanı sıra ısırgan otu tarafından da üretilen formik asit, hidrazin olarak bilinen bir kimyasal bileşenin üretiminde kullanılıyor. Sıvı olmasından dolayı batarya olarak kullanıldığında normalinden dört kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olan hidrazin, yüzde 99 oranında formik asitin ve performans artırıcı etken maddenin karıştırılmasından elde ediliyor.

Hidrazinin parçalanması sırasında ortaya karbondioksit ve hidrojen çıkıyor. Hem karbondioksitin, hem de hidrojenin elektrik üretim sürecine dahil olduğu için bu yöntemden güç alan otobüslerin karbon salınımı yapmadığı söylenebilir. Öte yandan hidrazinin üretiminde kullanılan formik asit de endüstriyel amaçlarla büyük miktarlarda üretilebilen, son derece ucuz ve güvenli bir madde.

Öğrenciler, bu tepkimelerin gerçekleştiği karavan benzeri parçaya REX (range-extender) adını vermişler. Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi otobüsün arka kısmına bağlanabilen REX, VDL tarafından üretilen sıradan bir otobüse yenilenebilir enerji sunuyor. REX’in hangi tür otobüslere enerji sağlayabildiği henüz tam olarak bilinmiyor ancak yarın (6 Temmuz) tarihinde REX’in tüm detaylarıyla tanıtılacağı bir etkinlik düzenlenecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4332 kez okundu.
10 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, Diğer Bilim ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim