Anlık Bildirim

Geçen yıl yarı iletkenlere en fazla parayı Samsung ve Apple harcadı

Elektronik cihaz pazarında büyük işlere imza atan Samsung ve Apple, yarı iletken tüketimi konusunda da lider. İki firma pazarın beşte birine hakim olmuş durumda.

Akıllı telefon pazarının ilk iki sırasını adeta domine eden Samsung ve Apple, yarı iletkenlere su gibi para harcıyor. Farklı alanlarda da faaliyet gösteren ikili, sektörde en fazla yarı iletken tüketen firmalar konumunda.

Sektör liderliği tüketime de yansıyor

Gartner tarafından yapılan araştırmaya göre iki firma toplamda 61.7 milyar dolarlık yarı iletken satın aldı. Toplam global pazarda tüketim oranı ise 18.2 oldu. Geçen yıla göre çok az bir artış kaydedildi.

Samsung akıllı telefon pazarı yanında televizyon, bilgisayar, tablet, akıllı ev aletleri, medikal ekipmanlar, bulut bilişim gibi pek çok sektörde faaliyet gösteriyor. Apple da yine bilgisayar, bulut bilişim, tablet, set üstü televizyon kutusu gibi pek çok ürüne sahip.

Pazarda Samsung yüzde 9.3 ile lider durumda. Samsung hem kendisi yarı iletken tasarımı yapıyor hem de dışarıdan satın alıyor. Bu bakımdan oran düşük sayılabilir. Apple ise yüzde 8.9 ile ikinci sırada yer alıyor.

Yarı iletken tüketiminde ilk 10 sırada 4 ABD’li firma yer alıyor. Tarihte ilk kez Çin üç firmasını sokmayı başardı. Geçen yıl Cisco sıradan düşerken yerine Oppo ve Vivo’nun sahibi BBK geldi. Yine Güney Kore’den iki, Japonya’dan da bir firma listede yer alıyor.

Listenin ilk 10 sırasındaki firmaların büyüme oranları genel yarı iletken pazarının büyüme oranından fazla oldu. Bununla birlikte firmaların faaliyet gösterdiği pazarlarda durgunluklar yaşandığı için daha farklı alanlara geçiş yaparak büyüme hızını devam ettirmeleri tavsiye ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim