Anlık Bildirim

Güneş panellerinde verimlilik rekoru kırıldı

Günlük hayatta kullanılan güneş panellerinin verimlilik oranları her geçen yıl yükseliyor. Japon araştırmacılar ev kullanımında rekor verimlilik seviyesine ulaştı.

Güneş, alternatif enerji kaynakları arasında en popüler olan ve en fazla yatırım alan durumunda. Bununla birlikte halen güneş panellerinde verimlilik rakip alternatif enerjilere göre çok düşük seviyede. Araştırmacılar verimliliği arttırmak için farklı yöntemler geliştirmeye çalışıyor.

Güneş panellerinin aldığı ışınları kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürme oranı farklı ortamlara göre değişiyor. Laboratuvar ortamında ileri teknolojilerle yüzde 40 gibi rekor oranlara ulaşıldı ancak bu henüz kullanıma yansıtılmadı. Son kullanıcı tarafında ise teoride yüzde 29, pratikte yüzde 20 civarında bir oran söz konusu.

Yeni rekor

Japon Kaneko firması geliştirdikleri silikon güneş paneli ve yeni yöntemler ile ev kullanımında yüzde 26.6 verimlilik oranına ulaştıklarını belirtiyor. Bu oran 2015 yılında elde edilen rekordan 0.7 puan daha yukarıda. Yani yeni rekor gelmiş oldu.

Araştırmacılar iki yöntemle verimlilik oranını arttırmış. İlk olarak panel hücrelerinin üzerine yansıtma yapmayan şekilsiz silikon katmanları yerleştirilmiş. Böylece hücre bileşenleri korunmuş ve yansıtmadan dolayı güneş ışığı kaybı en aza indirilmiş.

İkinci olarak ise hücrelerin arka kısmına düşük dirençli elektrotlar yerleştirilmiş. Daha önce güneş alan kısımda yer alan bu elektrotlar böylece daha fazla foton toplamayı başarmış. Bu teknolojiye Thin-film Heterojunction (HJ) Optimisation adı verilmiş.

Geliştirilen yöntemler hali hazırda mevcut bantlarda üretilebilecek bileşenlerden yararlanıyor. Bu bakımdan hızlı bir şekilde ticari hayata geçirilmesi mümkün. Kaneko yeni teknolojinin uygulanabilmesi için üretici firmalarla temasa geçmiş durumda. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5912 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
solar energy, Tesla ve
2 etiket daha kaneko Ev Elektroniği
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim