Anlık Bildirim

Güney Koreli araştırmacılar nükleer füzyonda yeni bir rekora imza attı

Dünya üzerinde yapay bir Güneş oluşturma fikrini temel alan füzyon çalışmalarında bir rekor da Kore'den geldi. Araştırmacılar 70 saniye boyunca yüksek sıcaklıktaki plazmayı muhafaza etmeyi başardılar.
Güney Koreli bilim insanları, KSTAR(Korean Superconducting Tokamak Advanced Research) isimli füzyon reaktörüyle yeni bir rekora imza attı. "Yüksek performans" plazma kütlesini reaktör içerisinde tam 70 saniye boyunca stabil bir şekilde muhafaza etmeyi başaran araştırmacılar büyük bir ilki gerçekleştirerek nükleer füzyon hayallerine bir adım daha yaklaşmamızı sağladılar.

Tokamak tipi bir füzyon reaktörü olan KSTAR'da muhafaza edilen plazma kütlesi yaklaşık 300.000.000 derece sıcaklıklara kadar çıkıyor. Güneş'in çekirdeğinden 20 kat daha yüksek bir sıcaklığa denk gelen bu plazmayı bu haldeyken muhafaza etmek aynı zamanda şu anda nükleer füzyon hayallerinin önündeki en büyük engel durumunda. Dolayısıyla bu alanda kırılan her bir rekor insanlığın geleceği adına çok büyük şeyler ifade ediyor.

Reaktör içerisindeki plazma doğru bir şekilde yeterince muhafaza edilebildiği takdirde yıldızımız Güneş'in enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonlarını Yeryüzü'nde gerçekleştirmiş olacağız. Hidrojen atomlarının birleşip daha ağır helyum atomlarına dönüştükleri bu füzyon reaksiyonlarında ortaya çıkan enerji o kadar büyük ki bilim insanları genellikle bu durumu "tüm insanlığa yetecek kadar sınırsız ve temiz bir enerji" olarak tanımlıyorlar.


Dünyanın her tarafından bilim insanları çabalıyor

Şu anda dünyanın her tarafından bilim insanları Kore'deki KSTAR olsun, Çin'deki EAST, Fransa'daki ITER veya Almanya'daki Welfenstein 7-x olsun birçok farklı reaktörde füzyon çalışmalarına devam ediyorlar. Koreli araştırmacılar KSTAR'la kendi alanlarında yeni bir rekora imza atmış olsalar da yüksek sıcaklıktaki plazma bulutlarını daha uzun süre muhafaza etmeyi başarabilen başka ülkeler de bulunuyor. Örneğin Çinli bilim insanları geçtiğimiz Şubat ayında yaklaşık 50 milyon derece sıcaklığındaki plazmayı tam 102 saniye kadar muhafaza etmeyi başarabilmişti; ancak Kore'nin rekoru, füzyon çalışmaları için biçilmiş kaftan olan "yüksek performans" plazmasında gerçekleştiği için bu alanda daha büyük bir öneme sahip.

Tabi füzyon çalışmalarında bu tür gelişmelerin olduğunu duymak her ne kadar çok güzel olsa da yine de şu aşamada tam anlamıyla bir başarıdan söz etmek mümkün değil. Zira "Dünya üzerinde yapay bir Güneş üretme" fikri kulağa ne kadar hayali geliyorsa işte nükleer füzyona da aslında bu kadar uzağız. Bakalım bu hayalin gerçeğe dönüştüğü günü -kendi yaşam süremiz içerisinde- görebilecek miyiz.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10649 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
füzyon reaktörü, tokamak ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim