Anlık Bildirim

Günün sorusu: iPhone 5s'in en pahalı satıldığı 2.ülke neresidir ?

Günün sorusu: iPhone 5s'in en pahalı satıldığı 2.ülke neresidir ? Tam Boyutta Gör

Bu satırları okurken Türkiye'den alınmış, cebinizde, masanızda, elinizde, ya da en azından size gönderilmek üzere yola çıkmış bir iPhone 5s'iniz varsa, size bir uyarımız var: Telefonunuzun kıymetini bilin, çünkü dünyanın en pahalı 2. iPhone 5s'ini kullanıyorsunuz.

Mobile Unlocked isimli sitenin dünya genelindeki Apple yetkili satıcılarından derlediği iPhone 5s fiyatlarını interaktif olarak bir araya getirdiği internet sayfası, ülkemizin ve insanımızın içinde bulunduğu acı durumu net şekilde ortaya koyuyor. Aslında birçoğumuz ülkemizdeki fiyatların yüksek olduğundan bahsediyorduk ancak kimsenin, durumun bu denli kötü olduğunu tahmin ettiğini sanmıyorum.

Sitede üç farklı sıralama yer alıyor: GSMH göre, vergili ve vergisiz iPhone 5s fiyatları. Gayri Safi Milli Hasıla'ya göre iPhone 5s'in en uygun olduğu ülke, kimseyi şaşırtacağını sanmıyorum, %0,762 ile Katar geliyor. ABD'de bu oran %1,3'e yükselirken; Avrupa kıtasına geçtiğimizde oran çok hızlı artış gösteriyor (örn: İrlanda'da %2,32; Fransa %2,71; İtalya %3,30). Konu ülkemiz olduğunda ise bu oranı tutabilene aşkolsun: %7,17. (Not: GSMH'ya göre iPhone 5s'in en değerli olduğu ülke ise %22,32 ile Hindistan)

iPhone 5s'in GSMH'ya göre fiyatlandırmasında oran kötü ancak iyi olan bir şey var; sıralama. Neden mi iyi ? Eğer vergi ya da vergisiz fiyatlara baktığımızda ülkemizin ismini ancak listenin en sonunda bulabiliyoruz. Vergisiz fiyatlarda (sadece KDV hariç) 900 dolar ile ülkemiz, 47 ülke arasında en pahalı iPhone 5s'in satıldığı 2.ülke olurken; vergili fiyatlarda da yerini kimseyi bırakmıyor. Her iki sıralamada da ülkemizden daha kötü durumda olan ülke Ürdün iken; ABD, her durumda iPhone 5s satın alınabilecek en iyi ülke durumunda.

Gönül isterdi ki her an kullandığımız teknolojik cihazlar daha az değerli olsaydı. Ancak bu söylediğimiz, iletişim ve teknoloji çağında sırf hücresel iletişim kurabildiği için verginin vergisinin alındığı, vatandaşın değil belli bir zümrenin alım gücünün artış gösterdiği ülkemizde, üretime dayalı gerçek ekonomik büyüme ve ilerleme sağlanmadan ulaşılması güç hayalden başka bir şey değil.

Günün sorusu: iPhone 5s'in en pahalı satıldığı 2.ülke neresidir ? Tam Boyutta Gör
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14172 kez okundu.
133 kişi, toplam 142 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, satış ve
3 etiket daha iPhone 5S Apple iphone 5c
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim