TÜBİTAK’ın da desteklediği proje, Ankara Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün de katkıları ile hayat bulmuş bir iş. “Elektrikler kesildiğinde kullanılacak el feneri” şeklinde ifade edilen TerraFlite, entegre edildiği cihazlarda GPS’in yanında alternatif bir denetleyici gibi çalışıyor. Olası bir hatalı veride hemen gerekli uyarıları yapan sistem, GPS’in çalışmadığı durumlarda da hassas bir şekilde konumlama verileri sunabiliyor.
Nasıl Çalışıyor?
Ürünün ilk versiyonu helikopterlerde kullanılma amacıyla geliştirilmiş durumda. 2012 yılından bu yana üzerinde çalışılan proje ile radardan alınan ve barometreden gelen veriler, dijital haritalar üzerindeki kayıtlar ile gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor ve pilotun hassas bir şekilde konum tespiti yapabilmesine imkân tanınıyor.
Tabi sistemin temelde başarısı, entegre edilecek coğrafi haritanın güncelliğine ve yükseklik, eğitim gibi ayrıntılı coğrafi veriler sunabilmesine bağlı. Bu noktada da Göktürk -1 ve Göktürk – 2 uydularından gelecek ayrıntılı görüntülerin ne kadar yeterli olabileceği sorusu gündeme gelecektir. 50cm’ye kadar görüş yeteneğine sahip Göktürk – 1 bu noktada yeterli olacaktır muhtemelen.
Sistemin teknolojik olarak hazır olduğu ve kullanılabilir seviyeye geldiği ifade ediliyor. 2017 yılı içerisinde de TSK envanterindeki helikopterlere entegre edilerek kullanılmaya başlanacak. Sonrasında da İHA’lar ve Türk savaş uçakları, TerraFlite entegrasyonu ile görev icra etmeye başlanacak. ABD’nin de olası bir sorun karşısında benzer teknolojiler geliştirdiği biliniyor.
https://www.stm.com.tr/tr/urunler/terraflite Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


(GPS(abd) biz gps verilerini Rusya ise Glonass(rusya) verilerini kullandığı için rus uçağını düşürdük. Onlar Glonass'a göre sınırlara girmemiş görünüyordu fakat biz gps kullandığımız için sınır ihlali olarak algıladık )
Yerli bir şeyler yapmamız iyi tabii ki. Dilerim gerçek anlamda başarılı bir şey olur da birçok uçakta yerini alacak Türk imzası taşıyan bir teknoloji olur. Yalnız konum uydu gruplarındaki artış ile bu tür tehditlere karşı olasılık veya dayanıklılık da artıyor. Amerika GPS'i kapattı diyelim ya da bozuk sinyal gönderiyor. Farkettiğinde alıcını ayarlarsın Rus Glonass'ını, Çin Beiodu'sunu, Avrupa Galileo'sunu kullanarak doğru ölçüm yapabilirsin mesela. Japonya ve Hindistan'ın da yöresel olarak böyle sistemleri var ama onlar bize uzak iş.
% 100 verimli üretilmiş ne ürün ya da teknoloji var ki?
Sen bunu ateş böceğimi sandın % 100 verimli çalışsın insanevladı'nın icatları?
Bi yerinden uydurduğun nasıl da aşikar...
Çok sevgili müttefiğimiz ABD kendi çıkarına aykırı gördüğü an GPS fişini çektiği için (Örneğin Kardak krizi) kör seyir yapma riski.Bu gemiler içinde böyle hava taşıtları içinde.ABD'nin ipi ile kuyuya inilmeyeceğini acı yollardan tecrübe ede ede alternatif geliştirmeye başladık.
Ama konu hakkında da şu bilgiyi vermeliyim. Radarla GPS yaklaşımı sınırlı bir çözümdür. Radarların görebildiği (ki aynı anda 3 radarın görebildiği) alanlar için geçerli olur. Uydu görüntüsünün radar kestirmesine etkisi genel anlamda olmaz. Önceden haberleşme uydularının kullanımı ile GPS projesi vardı, sonra ne oldu bilmiyorum.
Çok güzel bir gelişmedir yeni sistemimiz
Göktürk uyduları çok ciddi şekilde pozitif etki yaptı savunma gücümüze
%200 u cikmaz mi referanduma kadar ?
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5644 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
gps, savunma sanayii ve