Anlık Bildirim

Intel’in üst seviye bilgisayar pazarında AMD’nin hamlelerine nasıl bir cevap vereceği merakla bekleniyordu. Computex 2017 fuarında Intel bombaları birbiri ardına patlattı. Yeni Core i9 işlemci ailesi piyasanın tozunu attırmaya geliyor.

Ekstrem seviyede

Skylake X ve Kaby Lake X mimarisini temel alan işlemcilerin oluşturduğu yeni Intel Core i9 ailesi aynı zamanda Core X ismiyle de anılacak. İşlemcilerin kutu tasarımında isme vurgu yapan X harfi daha fazla öne çıkarılacak.

Aslında Broadwell-E veya Haswell-E gibi üst seviye bilgisayarlara yönelik olarak geliştirilen işlemciler Core i7 veya Core i5 serileri altına giriyordu. Bu yıl üst seviye segmentte işlerin kızışması Intel’i strateji değişikliğine itti. Hem işlemciler çok güçlendi hem de Core i9 olarak yeni bir seriye kavuştu. Üst seviye bilgisayar segmentine 18 çekirdekli işlemciler ilk defa Intel ile sunuluyor.

Yeni seri Skylake-X ve Kaby Lake-X mimarisini temel alan işlemcilerden oluşuyor. Skylake-X işlemciler 18 çekirdeğe kadar ölçeklenebiliyor. Kaby Lake-X mimarisi ise 4 çekirdekli işlemcilerden oluşuyor. Bazı işlemciler Core i7 ve Core i5 serilerinde yer alacak.

 

Karşınızda Core i9 serisi: Performans 1 TFLOPS, fiyat 2000$ Tam Boyutta Gör

Yenilikler

Yeni işlemcilerini çok güçlendiren Intel elbette yan faktörlerde de önemli yenilikler getirerek performansı arttırmayı amaçlıyor. İlk olarak işlemcilerdeki akıllı tampon bellek hiyerarşisinden başlayalım:

Sadece Skylake-X işlemcilere özel olmak şartıyla Seviye 3 önbelleğin yüzde 50 küçüldüğünü ve çekirdek başına Seviye 2 önbelleğin 1MB seviyesine çıktığını görüyoruz. Böylece daha çok veri çekirdeklere yakın tutulabiliyor ve algoritmalar daha az kayıp oranına ulaşıyor. Ayrıca Seviye 3 önbellek artık altındaki belleğin tüm verilerini tutmak zorunda kalmıyor.

Hız aşırtma tarafında bellek kontrolcüsünün tek başına voltaj kontrolünün yapılabildiğini görüyoruz. Ayrıca DMI/PCI-E hız aşırtma imkanı geri geliyor. Yine hız aşırtma esnasında çekirdeklerin en iyi şekilde korunması sağlanıyor.

Son olarak Turbo Boost 3.0 teknolojisi de geliştirildi. Artık tek çekirdek yerine kullanıcılar en iyi iki çekirdeği hız aşırtabiliyor.

 

Karşınızda Core i9 serisi: Performans 1 TFLOPS, fiyat 2000$

Gelelim en heyecanlı kısma

Yeni Core i9 serisinde en tepe model Core i9-7980XE oluyor. 18 çekirdekli ve 36 izlek birimli olan işlemcinin işlem performansı 1 TFLOPS seviyesine çıkıyor ve segmentte bir ilki teşkil ediyor. Teknik detayları henüz belli değil ancak fiyatı 2000$ gibi ekstrem bir seviyede olacak.

Tepe model haricinde 16 çekirdek - 32 izlek birimi ve 14 çekirdek - 28 izlek birimi olan iki güçlü işlemci daha mevcut. Sonrasında ise 12 çekirdekli Core i9-7920X işlemcisi geliyor. Bunların da henüz teknik detayları belli değil ancak 16 çekirdekli 7960X işlemcisinin fiyatı 1699$, 14 çekirdekli 7940X işlemcisinin fiyatı 1399$, 12 çekirdekli 7920X işlemcisi ise 1199$ seviyesinde olacak.

 

Karşınızda Core i9 serisi: Performans 1 TFLOPS, fiyat 2000$

10 çekirdekli 7900X işlemcisinde 4 kanal DDR4 2666MHz bellek desteği yer alırken 999$ fiyat etiketi mevcut. Serinin son işlemcisi bu. Diğer 4 işlemci Core i7 ve Core i5 serileri altına dahil oluyor.

Muhtemelen Intel rakibinin hamlelerini bekleyerek yeni işlemcilerini piyasaya sürecek ayrıca tepe modellerin teknik detayları da bu doğrultuda belli olacak. Şimdi AMD’nin hamlesini beklemeye başladık. 

 
Karşınızda Core i9 serisi: Performans 1 TFLOPS, fiyat 2000$
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14117 kez okundu.
62 kişi, toplam 65 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, core i9-7980xe ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim