Anlık Bildirim

Microsoft kendi yapay zeka altyapısını geliştiriyor

INtel ile işbirliği yapan firma, Azure bulut bilişim altyapısında Stratix 10 FPGA işlemcisini kullanacak. Bu sayede makine öğrenme yüklerinin anlık olarak işlenmesi sağlanacak.

Bulut altyapısı üzerinden kullanıcılara farklı hizmetler sunan firmaların eninde sonunda yapay zekaya yönelik olarak özel işlemciler kullanmaya başladığını görüyoruz. Google ve IBM gibi devlerin ardından Microsoft da kendisinin kontrol edebileceği yapay zeka işlemcilerine yöneliyor.

Özelleştirme önemli

Firmanın Project Brainwave olarak başlattığı yeni proje, Azure bulut altyapısında hizmet vermek üzere tasarlandı. Proje kapsamında Intel’in bir süre önce satın aldığı Altera ekibinin yeni Stratix 10 FPGA işlemcilerine yer verilecek. Bu işlemciler entegre edildikten sonra da programlanabilir yapısıyla büyük esneklik sunuyor.

Bilindiği üzere Microsoft’un pek çok hizmeti makine öğrenme dilini temel alıyor çünkü milyonlarca kullanıcının davranışlarını takip etmek ve alışkanlıklarını hedef alan öneriler sunmak o kadar kolay olmuyor. Sayısız algoritma perde arkasında çalışarak on milyarlarca işlem gerçekleştiriyor ve biz kullanıcılar ise alışkanlıklarımıza göre ekrana gelmiş bir reklama veya öneriye tıklamakla yetiniyoruz.

Bu matematiksel işlemler için çok güçlü sistemlere ihtiyaç var. Günümüzde kullanılan ana akım işlemci ve ekran kartları ile bu işlerin üstesinden gelecek sistemler kurmak çok zor. Kurulsa bile devasa sunucularda ve veri merkezlerinde barınmak zorunda. Bunun maliyeti de çok büyük oluyor.

Microsoft bu bakımdan kendi kontrol edebileceği bir sistem geliştirmiş. Bu sistem anlık yapay zeka olarak da adlandırılıyor. Yani standart işlemciler gibi işlemleri toplayarak sırayla hepsini yerine getirme söz konusu değil. Sistem anlık olarak gelen yükleri işliyor ve gönderiyor. İşlemci gücü sayesinde makine öğrenme işlemleri sadece 1 mili saniye gecikme ile yapılıyor. İşlem gücü ise 39.5 TFLOPS.

Microsoft sistem üzerinde kullandığı yapay zeka ana yazılımının Google Tensor işlemciler üzerinde de çalışabileceğini belirtiyor. Yani müşteriler makine öğrenme işlemlerini donanımı seçerek de yapabilecekler.

Bununla birlikte Stratix tabanlı sistem sadece Azure bulut altyapısında sunulacak. Gerçek zamanlı yapay zeka işlemlerini deneyimlemek isteyen firmaların Azure altyapısını tercih etmesi gerekiyor. Böylece Google veya Amazon’a karşı da önemli bir hamle yapılmış oluyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim