Anlık Bildirim

NASA, alglerin uzayda 16 ay sağ kalabildiğini keşfetti

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalar yapan NASA, genellikle “yosun” olarak bilinen alglerin uzayın zorlu koşullarında 16 ay sağ kalmayı başardığını açıkladı.

 

NASA, alglerin uzayda 16 ay sağ kalabildiğini keşfetti

Mars kolonisinde kullanılabilecek kaynaklar için araştırmalara devam eden NASA, gezegenimizde bolca bulunan bazı alg türlerinin uzay koşullarına dayanabildiğini keşfetti. Farklı canlıları, Biology and Mars Experiment (BIOMEX) projesi kapsamında uzayda test eden NASA, soğuk ortamlarda yaşayabilme özelliğine sahip olan alg türlerini bu zorlu teste tabi tuttu. Uzay koşullarını kopyalamanın zorluğundan ötürü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen deney, alglerin 16 ay sağ kalmasıyla sonuçlandı.

Algler, bulundukları ortama çok iyi şekilde uyum sağlayabilme yeteneğine sahiplerdir. Ancak uzayın zorlu koşullarına (soğukluk, radyasyon gibi etkenlere) bu kadar uzun süre dayanabilmeleri, bilim insanlarını bile şaşırtmış.

Deneyde kullanılan algler, Uluslararası Uzay İstasyonu ekibi tarafından Dünya’ya gönderilecek ve burada, yapılarında herhangi bir değişim olup olmadığı incelenecek. İncelemeler sonucunda eğer alglerin uzay koşullarında hiçbir zarar görmeden sağ kalabildiği ortaya çıkarsa, gelecek senelerde yapılması planlanan uzay görevlerinde algler de kullanılabilir. Bunun yanı sıra bilim insanları, uzay koşullarında hayatta kalabilmiş olan alglere benzer canlıların var olup olmadığını araştıracaklar. 


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5139 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, uluslararası uzay istasyonu ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim