Anlık Bildirim

Neptün’ün yeni uydusu Hippocamp ile tanışın

Gün geçmiyor ki Güneş Sistemimizde yeni keşifler yapılmasın. Bu sefer haber Neptün Gezegeninden geldi. Aslında 2004 yılında kayda geçen bir gökcismi, Gezegenin en küçük uydusu olarak kayıtlara geçti.

Güneş sistemimizin sekizinci gezegeni Neptün’ün halihazırda var olan 13 uydusuna, 1 yeni  gökcismi daha eklendi. Resmi olarak, gezegenin artık 14 tane uydusu var. 2013 yılında keşfedilen ve S/2004 N 1 olarak adlandırılan gök cismi, yaklaşık 34 km’lik çapıyla Neptün’ün en küçük uydusu olmuş durumda.

Söz konusu gökcismi, Hubble Uzay Teleskobunun 2009 yılında yakaladığı görüntüler neticesinde 2013 yılında fark edilmiş. Ancak yapılan araştırmalar gökcismiyle ilgili verilerin, Hubble kayıtlarında 2004 yılında ortaya çıktığını gösteriyor. Geçen süre zarfında da uydunun kâşifi Mark Showalter, ekibiyle birlikte gökcismini daha detaylı inceleme fırsatı bulmuş.

İlk tahminlere göre 2 kat daha büyük çıkan uydunun bu kadar küçük olması ise fark edilmesini zorlaştırmış gibi gözüküyor. Bu sebeple, 1989 yılında o bölgeden geçen Voyager2 uzay aracı da gökcismini saptayamamış.

Neptün’ün denizcilikle ilgili temasının devam ettirilmesi maksadıyla da uyduya, Yunan mitolojisinde yer alan ve yarı at yarı balık bir yaratık olan Hippocamp (at balığı) ismi uygun görülmüş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim