Anlık Bildirim

Nvidia SaturnV süper bilgisayarı Volta mimarisine terfi etti

Dünyanın en enerji verimli SaturnV süper bilgisayarını geliştiren Nvidia, sistemi Volta mimarisine terfi ettirdi. Güncellenmiş sistem artık çok daha güçlü bir durumda.

Nvidia’nın performans konusunda çıtayı çok yukarılara çektiği yeni grafik mimarisi Volta henüz son kullanıcıya ulaşmadı ancak kurumsal tarafta artık en son noktaya kadar ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz Mayıs ayında teknoloji dünyasına merhaba diyen Nvidia Volta mimarisi iki cephede mücadeleye başlamıştı. Nvidia Pegasus ile sürücüsüz araç teknolojilerine yapay zeka desteği sağlayan firma, sunucu tarafında da Tesla V100 hızlandırıcısını piyasaya sürdü.

En verimli süper bilgisayar

Bugüne kadar önemli satış rakamlarına imza atan ve rekor gelirler elde eden Nvidia, şimdi gözünü süper bilgisayar pazarına dikti. Volta tabanlı SaturnV süper bilgisayarı şimdiden en iyiler listesine girmiş durumda.

Nvidia’nın kendi bünyesinde geliştirdiği DGX SaturnV toplamda 5280 Tesla V100 hızlandırıcısı barındırıyor. Watt başına 15 GFLOPS performans gösteren SaturnV, dünyanın en iyi 500 süper bilgisayar listesindeki en verimli bilgisayardan bile kat kat daha fazla enerji verimliliği sunuyor.

Performans ölçülerine bakacak olursak yapay zeka tarafında 660 PFLOPS performans söz konusu. FP32 olarak 80 PFLOPS, FP64 olarak da 40 PFLOPS değerlerine ulaşılıyor.

Nvidia SaturnV süper bilgisayarı ağırlıklı olarak sürücüsüz araç teknolojilerinin geliştirilmesinde yardımcı olacak. Ayrıca daha verimli içten yanmalı motorların veya füzyon reaktörlerinin tasarlanmasında da kullanılabilecek.

SaturnV süper bilgisayarı ilk kez geçen yıl geliştirilmişti. O dönem Pascal tabanlı 8 adet Tesla P100 hızlandırıcısından oluşan DGX-1 sistemlerinden 124 adet kullanılmıştı. Yeni sistemde 660 adet Volta tabanlı DGX-1 hızlandırıcısı kullanılıyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim