Anlık Bildirim
 
Günümüzde VR oyunculuk giderek daha geniş bir kitleye yayılıyor. İlk başlarda büyük çoğunluğun tercih etmeyeceği düşünülen sanal gerçeklik alanı görünüşe üreticilerin iştahını kabartan bir potansiyele sahip. Böylesi bir alanda da söz sahibi olmak özellikle de GPU devleri açısından bir hayli önemli oluyor haliyle.

Ekran kartında Nvidia üstünlüğü

AMD’nin VR platformunun %1’lik bir kesime hitap etmediği yönündeki açıklaması da bu doğrultuda bir örnek olarak gösterilebilir. Peki bu alanın potansiyeli konusunda emin olan AMD sanal gerçeklik pazarına ne kadar hakim?
Oculus’un Rift başlığı ile kullanılan donanımlara dair yayınladığı istatistikte bu sorunun cevabı net bir şekilde görülüyor. Rapora göregrafik kartı tarafında Nvidia %92.2’lik ezici bir çoğunlukla lider konumda. Nvidia kartların arasında ise GTX 1070 %19.4’le başı çekerken onu sırasıyla %17.3’e %10.5’lik oranla GTX 1080 ve GTX 970 takip ediyor.

İlk on beşte Ryzen işlemci yok

Ryzen işlemcileriyle pazarın gidişatını değiştiren AMD ise bilindiği üzere ne yazık ki ekran kartı alanında o kadar hakim bir konumda değil. Dolayısıyla bu tablo VR platformuna da yansımış. %7.8’lik bir dilimi ancak alabilen yarı iletken devinin bu payında %2’lik kısmı RX 480 işgal ederken, %1.4 kesiminse RX 580 kullandığı görülüyor.
Ryzen demişken , görünüşe göre AMD’nin yeni platformu her ne kadar satış rakamları bakımından kaydadeğer bir üstünlük yakalasa da pazarın genel renginde ciddi bir değişiklik henüz yok. En azından sanal gerçeklik alanında durum böyle, hoş PC oyuncularının yüzde kaçı VR kasklarına sahip orası tartışılır.
Lafı daha fazla uzatmadan verileri aktaralım. Intel’in %89.1’lik ezici üstünlüğe sahip olduğu segmentte en çok kullanılan işlemci Core i7-6700K olmuş. Onu sırasıyla i7-7700K ve i7-4790 takip ederken AMD’nin en çok kullanılan işlemcisi ise Vishera ailesinden FX 8350 olmuş. Ryzen işlemcilerse ilk on beşte kendisine yer edinebilmiş değil.
AMD’nin ekran kartı tarafındaki azınlığı için madencileri suçlayabiliriz. Zira bir oyuncu açısından stoklarda ekran kartı bulmak bir hayli zor. Önümüzdeki dönemde mobil segmente Ryzen işlemcilerinin ve VEGA çözümlerinin girişiyle tabloda bir değişiklik gerçekleşebilir. İlerleyen dönemde gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim