Anlık Bildirim

Rüzgar türbinlerinin artması küresel ısınmayı tetikleyebilir

Harvard Üniversitesi'nden tarafından yapılan araştırmaya göre rüzgar türbinlerinin kontrolsüz bir şekilde artırılması küresel sıcaklık ortalaması artırabilir.

Rüzgar türbinlerinin artması küresel ısınmayı tetikleyebilir Tam Boyutta Gör
 

Karbon salınımı ve neden olduğu küresel ısınmayı önlemek için son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları oldukça revaçta. Özellikle rüzgar türbinleri; düşük kurulum maliyeti ve elverişli bölgelerdeki yüksek enerji getirisi ile dikkat çekiyor. Harvard Üniversitesi'nden Profesör David Keith öncülüğünde yapılan araştırma ise rüzgar santrallerinin kontrolsüz bir şekilde artması halinde gezegendeki sıcaklık ortalamasının artabileceğini gösteriyor.


Sıcaklık dengesini bozabilir 

David Keith, ''ABD'nin bütün enerjisini rüzgardan sağlaması halinde'' bu durumun iklimsel sonuçlarını gözlemlemek için bir simülasyon yürütmeye karar verdi. Keith ve ekibi ABD'deki mevcut rüzgar santrallerini ve elektrik üretim kapasitelerini değerlendirerek ülkenin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak için şu ankinden 16 kat daha fazla rüzgar türbini gerektiğini tespit etti. Sonrasında ise her bir rüzgar türbininin çevresel etkisini analiz edip bu etkiyi ülke geneline yansıttı.


Rüzgar türbinlerinin atmosferdeki akışı değiştirdiğini belirten araştırmacılar rüzgar tübinlerinin fazladan ısı üretmese de küresel ısınmayı tetikleyebileceğini belirtiyor. Bu durumun temel nedeni ise türbinlerin mevcut ısıyı etrafa yayması. Normalde geceleri zeminin hemen üstünde yer alan hava katmanı ile daha yüksekteki hava katmanı arasında sıcaklık farkı olduğunu belirten David Keith, rüzgar türbinin bu iki hava katmanını birbirine karıştırarak sıcaklık dengesini bozduğunu belirtiyor. 


Araştırma sonucuna göre ABD'deki bütün elektrik ihtiyacının rüzgar türbinlerinden karşılanması halinde ABD'deki ortalama sıcaklık 0.24°C artabilir. Bu değer, Paris İklim Anlaşması'nda hedeflenen 1.5°C ve 2°C değerlerinin altında olsa da Dünya genelinde rüzgar türbinlerinin kontrolsüz bir şekilde artmasıyla küresel sıcaklık ortalamasının daha da artabileceği belirtiliyor.


Fosil yakıtlardan farklı 

Öte yandan rüzgar türbinleri ile fosil yakıtların neden olduğu sıcaklık artışı arasında kritik bir fark var. Fosil yakıtların kullanılması halinde atmosfere salınan karbondioksit, Dünya'ya gelen güneş ışınlarını hapsedip yeryüzüne yansıtarak küresel ısınmayı tetikliyor. Bu da gezegendeki sıcaklık ortalamasının bir bütün olarak artmasına neden oluyor. Rüzgar türbinlerinin kontrolsüz kullanılması halinde ise yüzeye yakın bazı noktalarda sıcaklık artışı olurken bazı noktalarda ise (soğuk hava ve sıcak hava katmanı karıştığından) sıcaklık değerinde düşüş gözlemlenecek. Yani gezegende tamamında sıcaklık artışı yaşanmayacak.


Tabi araştırmacılar, simülasyonda olabilecek en kötü senaryoyu incelediklerini özellikle vurguluyor. Söz konusu sıcaklık artışının yaşanması için Dünya'daki tek enerji kaynağının rüzgar enerjisi olması gerekiyor ki bu asla gerçekleşmeyecek bir durum. Öte yandan rüzgar türbinleri gezegeni bütün olarak daha sıcak hale getirmediği için her koşulda fosil yakıtlardan çok daha avantajlı. Bu iki noktaya dikkat çeken ekip, araştırma sonuçlarının kötü niyetli bir şekilde yorumlanmaması gerektiğini belirtiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13913 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
küresel ısınma, rüzgar e ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim