Anlık Bildirim

Samsung, 3D NAND belleklerde çıtayı yükseltiyor

SSD sektöründe büyük bir verimlilik ve kapasite yarışı yaşanıyor. Üreticiler, yeni nesil teknolojiler ile pazarda payını arttıracak hamleler yapmaya çalışıyor.

SSD sektöründe son yılların yükselen yıldızı Samsung, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Lider olduğu SSD sektöründe, firma dördüncü nesil V NAND bellek teknolojisine geçtiğini duyurdu.

3D V NAND olarak da bilinen dikine bellek teknolojisinde, her yeni nesil kapasiteyi artırıyor ve maliyetleri azaltıyor. Üçüncü nesilde Samsung, zar başına 48 katmanlı ve 256Gbit kapasiteli yongalar geliştirmişti. Bu yongaları, 4TB kapasiteli Samsung 850 EVO SSD modellerinde görmüştük.

Dördüncü Nesil

Dördüncü nesilde ise, katman sayısı 64’e, kapasite miktarı da 512Gbit’e (64GB) yükseliyor. Samsung, bu yongalardan 16 adet istifleyerek 1TB kapasiteli sürücüler elde edebiliyor. TLC NAND temelindeki yeni teknoloji, 1500MB/s okuma, 900MB/s yazma hızlarına ulaşabiliyor.

Önceki nesilden yüzde 50 daha küçük olan yongalar, sadece 1 gram ağırlığında. Firmanın ilk etapta, 8TB kapasiteli M.2 formatında SSD sürücülerini piyasaya sürmesi bekleniyor. Sunucu tarafında da önemli gelişmeler var.

 

Samsung, 3D NAND belleklerde çıtayı yükseltiyor Tam Boyutta Gör

Firma, bu sürücülerin 32 tanesini 2.5 inçlik kasada toplayarak, sunuculara yönelik 32TB kapasiteli SAS SSD modelleri geliştirmeyi planlıyor. Geçen yıl firmanın 15.6TB kapasiteli sunucu SSD modelini görmüştük. Böylece kapasite iki katına çıkmış oldu.

Seagate de 60TB kapasiteli 3.5 inçlik SAS SSD modelini tanıtmıştı ancak 4 bağımsız modülü RAID 0 konfigürasyonunda çalıştırdığı için bazı sorunlar oluşabileceği ifade ediliyordu. Samsung ise, bu tür bir darboğazla karşılaşmıyor. Yeni nesil V NAND teknolojisi ile Samsung; daha hızlı, daha tasarıma odaklanmış taşınabilir cihazlar ortaya çıkacağını düşünüyor.

Z NAND

Firmanın yenilikçi diğer bir ürünü ise Z NAND adını verdiği yeni sürücü serisi olacak. Bu sürücü serisi yine V NAND teknolojisini kullanıyor ancak özelleştirilebilir kontrolcü ile NMVe SSD ürünlerine göre sürekli okuma hızlarında 1.6 kat daha iyi performans gösteriyor. Z NAND bellekler, daha çok gerçek zamanlı veri analizi yapan sistemleri hedefliyor.

Henüz detaylar net değil ancak gelecek yıl itibariyle dördüncü nesil V NAND ürünlerini piyasada görebileceğiz. Samsung, 2020 yılında 100TB kapasiteli SSD ürünlerinin gerçek olabileceğini düşünüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim