Anlık Bildirim

Samsung Galaxy S9 amiral gemisinin yonga seti duyuruldu

Samsung’un gelecek yıl Galaxy S9 amiral gemisi serisinde kullanacağı Exynos 9810 adını verdiği yonga seti tanıtıldı. Yonga setinde rekor iletişim hızları yer alıyor.

Geleneksel olduğu üzere Samsung yeni amiral gemisinden önce kullanacağı yonga setinin tanıtımını yapar. Gelecek yılın amiral gemisi Galaxy S9’dan önce de Exynos 9810 yonga seti resmiyet kazandı.

Exynos 9810 neler getiriyor?

Firmanın yaptığı duyuruya göre Exynos 9810 yonga seti ikinci nesil 10nm üretim sürecine sahip olacak. Firmanın performanstan ziyade 1.2Gbps indirme hızlarına çıkabilen iletişim yongasına vurgu yaptığı görülüyor.

Exynos 9810 yonga setinin bazı iddiaların aksine 10nm süreci ile yola devam edeceği tahmin ediliyordu. Bu yıl itibariyle 10nm sürecine geçen firmanın gelecek yıl 7nm gibi riskli bir süreç yerine oturmuş ve daha iyi hale gelmiş 10nm revizyonunu kullanması zaten oldukça mantıklı. Hem Exynos 9810 hem de Snapdragon 845 yonga setlerinin ikinci nesil 10nm üretim sürecini kullanacağı ön görülüyor.

Gerçi Samsung bir süre önce 8nm konusunda çalışmalar yaptığını açıklamıştı ancak şimdilik beklemede olduğu anlaşılıyor. Belki yılın ikinci yarısında hem Samsung hem de Qualcomm tarafında 8nm hamlesi görebiliriz. Veya 2019 yılında 8nm süreci söz konusu olur.

Yonga setinin teknik detayları belli değil ancak gelişmiş üretim süreci sayesinde Exynos 8895 yonga setine göre yüzde 10 civarında bir enerji verimliliği artışı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ya da Samsung enerji tüketimini sabit tutarak hızlarda artışa gidebilir. Bu da performans tarafında bir yüzde 10 artış anlamına gelecektir.

Samsung grafik birimi tarafında üçüncü nesil özelleştirilmiş işlemcilere yer vereceğini açıkladı. Firmanın artan tecrübesini yansıtacağı özelleştirilmiş çekirdekler Mongoose 3 kod adına sahip. Hem Samsung hem Qualcomm yarı özelleştirilmiş tarzda mimariye geçiş yaptığı için gelecek yıl Cortex-A75 üzerinde şekillenen çekirdekler görebiliriz. Grafik tarafında ise muhtemelen Mali-G72 birimi yer alacak.

Rekor bağlantı hızları

Samsung’un daha çok bağlantılara vurgu yaptığını belirtmiştik. Firmanın bir süre önce lanse ettiği teorik olarak 1.2Gbps indirme hızlarına ulaşabilen 6CA destekli Cat. 18 LTE modem yeni yonga setinin en önemli silahı.

CA ya da Carrier Aggregation kavramı LTE ağların ayrı radyo frekans bantlarını birleştirerek tek bir tane olarak davranmasını, böylece hız ve ağ kapasitesini arttırmasını tanımlıyor. Örneğin 2CA ağı iki adet 20MHz frekansında çalışan hattı birleştirerek 40MHz hattı oluşturabilir. 6CA tanımı ise 6 bant genişliğinin bir araya getirildiğini ifade ediyor.

Samsung yeni teknoloji için Anritsu adındaki bir telekomünikasyon firması ile birlikte çalışmış. Yeni teknoloji ayrıca hem iletim hem de alım için dörder adet anten -  4x4 MIMO ve yine iletim hızını arttıran 256 QAM modülasyonu ile desteklenmiş.

Ne zaman?

Exynos 9810 yonga seti en erken Ocak 2017 en geç de Şubat 2017 tarihinde sahneye çıkmış olacak. Belki Samsung, CES 2018 fuarında yonga setine ait teknik detayları da açıklayabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5617 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung galaxy s9 ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim