Anlık Bildirim

Ticari içerikli mesajlar tüketici onayına bağlanıyor

Son yıllarda ülkemizde mobil abone sayısının toplamda yüz milyona dayanması yeni bir kategorinin de kapısını açtı. Operatörlerle anlaşma yapan firmalar abonelere içerik mesajları göndererek müşteri çekmeye çalışıyor. 

Ticari mesajlar öyle bir hale geliyor ki bazen bir alışveriş merkezine geldiğinizde tüm mağazalar ağız birliği etmişcesine SMS yağdırmaya başlıyor. Hatta milletvekili adaylarının bile abonelerden destek istediğine şahit oluyoruz. 

Kendini yalnız hissedenler için gelen mesajlar olumlu etki yapsa da genelde büyük bir rahatsızlık konusu haline gelmiş durumda. Pek çok tüketici bu konu ile ilgili operatörlerine gerekli uyarıları yaptı ve hukuki süreç başlattı. Ayrıca bununla ilgili bir kanuni düzenleme de 1 Mayıs itibariyle hayata geçiyor. 

Kasım 2014 tarihinde kabul edilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında kanun kapsamında Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 50. maddesinde değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler kapsamında artık ticari veya siyasi içerikli olarak mail veya SMS gibi iletişim araçları vasıtasıyla tüketicinden izin alınmaksızın haberleşme yapılamayacak. Bununla ilgili fıkra aynen şöyle:

"İşletmeciler tarafından, sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla haberleşme yapılamaz. İşletmeciler, sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarıyla siyasi propaganda içerikli haberleşme yapamazlar"

Bununla birlikte bir mal veya hizmet sağlanması esnasında tüketici bu mesajlar hakkında bilgilendirilirse, cayma hakkı saklı kalmak kaydıyla önceden izin alınmaksızın ticari içerikli haberleşme yapılabilecek. Bununla ilgili değişiklik fıkrası da şöyle:

“İşletmeciler tarafından, abone ve kullanıcıların iletişim bilgilerinin bir mal ya da hizmetin sağlanması sırasında, bu tür haberleşmenin yapılacağına dair bilgilendirilerek ve reddetme imkânı sağlanarak edinilmiş olması hâlinde, abone ve kullanıcılarla önceden izin alınmaksızın aynı veya benzer mal ya da hizmetlerle ilgili pazarlama, tanıtım, değişiklik ve bakım hizmetleri için haberleşme yapılabilir.”

Son olarak tüketicilerin bu mesajlardan istediği zaman vazgeçmesi amacıyla kolay erişilebilecek araçlar sunulması gerekiyor ve tüketici talep ederse 3 gün içerisinde iletilerin durdurulması gerekiyor. 

Ayrıca Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında kanunun 5., 6. ve 7. maddeleri de yukarıda saydığımız fıkraların benzerlerini içeriyor. Ek olarak hizmet satın alımından sonra tüketici iletişim bilgilerini vermişse hizmetteki değişiklik ve bakım için ek onay alınmaksızın ileti gönderilebilecek. Yine tüccar ve esnaflara da izin alınmaksızın ticari iletiler atılabilecek. Dediğimiz tüm bu değişiklikler 1 Mayıs 2015 tarihinde başlayacak.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2496 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim