Anlık Bildirim

Vega mimarisi 7nm sürecine geçiyor

Bu yıl yeni bir Vega grafik mimarisi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaklar. AMD en erken gelecek yılın ortalarında 7nm sürecinde Vega mimarisini piyasaya sürecek.

AMD’nin grafik tarafındaki en büyük silahı Vega mimarisinin de bu yıl 12nm sürecine geçmesi beklenirken şaşırtan bir sürpriz yaşandı ve firma 7nm sürecini tercih ettiğini açıkladı. İlk örnek bu yıl piyasaya çıkacak.

Daha güçlü Vega

CES 2018 fuarında sahne alan Lisa Su, grafik mimarisi tarafındaki yol haritasını tanıtırken önemli açıklamalarda da bulundu. İlk olarak Vega mimarisinin 7nm sürecine geçeceği bilgisi verildi. İşlemci tarafında 12nm sürecini kullanacak firma grafik tarafında ise 10nm teknolojisini bile beklemeden 7nm sürecine geçecek. Aslında oldukça büyük bir ilerleme ve diğer taraftan büyük bir risk olarak değerlendirebiliriz.

Lisa Su yine çok fazla detay vermedi ancak Vega mimarisinin ilk kez görücüye çıktığı Radeon Instinct hızlandırıcılar bu yıl da aynı görevi üstlenecek. 7nm sürecinde üretilen ilk Vega çekirdeği Radeon Instinct üzerinde yapay zekâ teknolojilerine sunulacak. Yıl sonunda detaylanacak hızlandırıcının 2019 başlarında ise satışa çıkması bekleniyor.

Diğer taraftan tamamen yeni bir mimari olarak gösterilen Navi ise ikinci nesil yani daha verimli 7nm süreciyle üretilecek. AMD gelecek yılı işaret etse de uzmanlar en erken 2019 sonbahar döneminde bir duyurunun gelebileceğini ve muhtemelen yine Radeon Instinct üzerinde olacağını düşünüyor. Son kullanıcı tarafında ise 2020 yılı en muhtemel tarih.

 

Vega mimarisi 7nm sürecine geçiyor Tam Boyutta Gör

Yapılan açıklamalar aslında kendi içerisinde bazı ipuçları da barındırıyor. Örneğin bu yıl yeni bir Vega oyuncu ekran kartı piyasaya çıkmayacak. Yani Vega 2 iddiaları de çöpe gitmiş oldu. Hem bağımsız hem de entegre tarafta Radeon RX Vega 56 ve 64 ekran kartları, Intel ve AMD yongalarında Radeon Vega Mobile birimleri yıl sonuna kadar kendisine pazar payı arayacak. En erken gelecek yıl yaz aylarına doğru 7nm Vega tabanlı ekran kartlarını görebileceğiz.

Henüz spekülasyon kıvamında olsa da AMD’nin mevcut Vega ekran kartlarının Nvidia karşısında çok da başarılı olmadığının farkında olduğu ve bu bakımdan doğrudan 7nm ile önemli bir hamle yapmak istediği belirtiliyor zira bu yıl Volta tabanlı ekran kartlarında 12nm süreci kullanılacak. Nvidia’nın 7nm tarafına geçmesi ile ilgili şimdilik bir açıklama mevcut değil.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3934 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ces2018, amd ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim