Anlık Bildirim

ABD'nin sert vize politikası oyuna konu oldu

ABD'nin katı vize politikası nedeniyle sadece kara listedeki ülkeler değil diğer pek çok müslüman ülkede yaşayan yazılım geliştiriciler vize alamıyor ve burslarından oluyor.

ABD'nin sert vize politikası oyuna konu oldu Tam Boyutta Gör

Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesi ile birlikte ülkenin vize verme politikasında radikal değişiklikler olmuştu. Ulusa güvenliği gerekçe gösteren Trump; Kuzey Kore gibi komünist ülkelerden veya İran, Irak gibi çoğunluğu müslüman olan ülkelerden yapılacak vize başvurularını tamamen reddedilmesini talimat vermişti. Bu yasaklar sadece bahse konu ülkelerdeki değil farklı ülkelerdeki yazılım geliştiricilerini de olumsuz etkiliyor.

Gelişmenin önünde engel

Talimat içerisinde yer alan ülkelerin haricinde Suudi Arabistan ve Pakistan gibi Müslüman ülkelerden de vize talepleri geri çevriliyor. Son larak ABD'de yazılım bursu kazanan iki Pakistanlı kız öğrenci vize alamadığı için burstan oldu. Bunun üzerine vize politikasını eleştiren bir oyun geliştirdiler.

Uluslararası Yazılım Geliştirme Birliği (IGDA) ülkemiz de dahil onlarca ülkede kendini göstermek isteyen yazar, yazılımcı ve grafikerler için etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerde başarılı katılımcılar ABD'deki Oyun Geliştiricileri Fuarı'na davet edilerek bursla ödüllendiriliyor. Ayrıca çeşitli geziler, toplantılar ve stüdyo ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

Pakistan'da geçen yıl yapılan etkinliklerde Anam Sajid ve Bisma Zira; kadınların geliştirici sektöründe daha kolay ilerleyebilmesi adına başlatılan program kapsamında burs kazandılar. Burs için ABD vizesine başvurduklarında ise hayal kırıklığına uğradılar.

ABD'nin sert vize politikası oyuna konu oldu Tam Boyutta Gör

Vize alamadıkları için Mart ayında yapılacak GDC 2020 fuarına katılamayacaklar. Bu nedenle önemli bir fırsat yitirilmiş oldu. IGDA her türlü mağduriyeti karşılayacaklarını belirtse de elbette vize konusunda onların da yapacağı bir şey yok.

Sajid ve Zira yaşadıkları hayal kırıklığı üzerine yine IGDA tarafından düzenlenen Game Jam Pakistan ayağında Trying to Fly adı verilen bir Windows oyunu geliştirdi. Unity motorunu temel alan oyun ABD vizesi alırken karşılaşılan sıkıcı sorular ve sonrasında yaşanan süreci anlatıyor.

Sajid ve Zira bu konuda ne yazık ki ilk değil. 2017 yılından bu yana ABD'de düzenlenen pek çok uygulama, oyun veya robotik etkinlikler davetlilerin vize alamaması nedeniyle eksik kaldı.

Oyun sayfası

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim