Anlık Bildirim

ABD’den Rusya’ya kınama: Füze denemesi uzay istasyonunu tehlikeye attı

Gelen haberlere göre Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar, Rusya’nın bir füze denemesi sonucunda oluşan uzay enkazı sebebiyle kaçış araçlarına sığındı.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’yı beklenmedik bir anti-uydu füze denemesi yaptığı ve tüm ulusları tehlikeye attığı için kınadı.

İstasyondaki astronotlar kaçış araçlarına sığındı Tam Boyutta Gör

Açıklamalara göre Rusya tarafından yapılan bir füze denemesi sonucunda uzay enkazları oluştu. Bu enkazlar da Uluslararası Uzay İstasyonu’nı (ISS) tehlikeye attı ve istasyonda bulunan 4’ü ABD’li, ikisi Rus biri de Alman olan astronotların kaçış kapsüllerine sığınmasına sebep oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda sözcü Ned Price, “Rusya, pazartesi günü erken saatlerde beklenmedik bir anti-uydu füze denemesi gerçekleştirdi. Bu deneme sonucunda da 1500’den fazla ‘görülebilir’ uzay enkazı, yüz binlerce de takip edilmesi imkânsız küçük yörünge enkazları oluştu. Bu tarz sorumsuz bir davranışa müsamaha göstermeyeceğiz ve gerekli işlemler için ortaklarımız ve müttefiklerimiz ile birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

NASA başkanı Bill Nelson da olaya çok kızdığını aktardı: “Rusya’nın ISS’teki kendi kozmonotlarını, diğer astronotları ve Çin Uzay İstasyonu’ndaki taykonotları tehlikeye atması kabul edilemez.”

Yörüngedeki uzay enkazları artıyor Tam Boyutta Gör

Diğer ülkelerin uydularını da tehlikeye attı

Ayrıca bu denemenin yalnızca uzay istasyonunu değil, aynı zamanda GPS ve iletişim uyduları gibi birçok ülkenin uzayda bulunan araçlarını ve uydularını tehlikeye attığı da birçok yetkili tarafından belirtildi.

Rusya Uzay Ajansı ise yaptığı açıklamalarda olayın önemsiz olduğunu belirtti: “Mürettebatı standart prosedürler gereği kapsüllere gitmesine neden olan cisim, ISS’in yörüngesinden uzaklaştı. İstasyon şu an yeşil bölgede.”

 Uzay istasyonundaki mürettebatı tehlikeye atan ve kaçış kapsüllerine gitmeye zorlayan uzay enkazının, 1982 yılında Rusya tarafından gönderilen Kosmos-1408 isimli uyduya ait olduğu da açıklamalar arasında yer aldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim