Anlık Bildirim

Ay’ın yüzeyinde milyarlarca insanın hayatta kalmasını sağlayacak oksijen bulunuyor

Ay’ın atmosferinde insan yaşamına yetecek kadar oksijen bulunmuyor. Ancak araştırmacılara göre Ay’ın yüzeyindeki ‘regolit’ isimli tabakada milyarlarca insanın yaşamasını sağlayacak oksijen var.

Ay’ın atmosferinde insan yaşamını destekleyecek kadar oksijen bulunmadığı bilinen bir gerçek. Ancak Avustralya’daki Southern Cross Üniversitesi’nden toprak araştırmacısı John Grant’a göre Ay’ın yüzeyinde yüksek miktarda oksijen bulunuyor.

Yüzeyde bol miktarda oksijen var Tam Boyutta Gör

John Grant’in The Conversation’a yaptığı açıklamalara göre, Ay’ın yüzeyinde ‘regolit’ olarak bilinen kayalık ve toprak içeren tabakanın içine hapsolmuş durumda yüksek miktarda oksijen bulunuyor. Grant bu oksijenin 8 milyar insanın yaklaşık 100.000 yıl hayatta kalması için yetebilecek kadar fazla olduğunu düşünüyor.  

Ancak bu durumla ilgili bir sorun bulunuyor: Kayaları soluyamıyoruz. Bunun için de NASA ve Avustralya Uzay Ajansı’nın ortak yürüttüğü yeni bir program devreye giriyor. Ekim ayında imzalanan anlaşmaya göre, NASA’nın Artemis görevleri aracılığıyla Ay’a Avustralya tarafından üretilen bir uzay aracı gönderilecek. Açıklamalara göre de bu aracın yardımıyla Ay’ın regoliti incelenecek.  

Uzmanlara göre bu çabalar başarılı olursa Ay ve uzay görevlerinin geleceği için çok büyük bir gelişme yaşanmış olacak. Çünkü Ay’daki oksijen çıkarılabilirse ve solumaya uygun hale getirilebilirse uzun vadeli bir Ay üssünün oluşturulması çok daha kolay hâle gelebilir.

Yenilenebilir enerjiye ihtiyaç var

Oksijenin Ay toprağının %45’ini oluşturduğunu söyleyen Grant, oksijenin çıkarılmasının basit bir işlem olduğunu; ancak çok fazla enerjiye ve ekipmana ihtiyaç olacağını ifade etti. Açıklamalara göre bu enerji ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu güneş enerjisi veya Ay’da bulunan diğer enerji kaynakları gibi yenilenebilir enerjiler kullanmak. Grant'a göre bu sürdürülebilir enerji türlerinin kullanımı uzun vadeli çalışmalara olanak sağlayabilir ve oksijen çıkarma sürecini hızlandırabilir.

Ay'a uzun vadeli koloniler kurulabilir


Belçikalı bir şirket olan Space Applications Service de yaptığı açıklamalarda, bu çalışmalara destek vermek için elektroliz yoluyla oksijen çıkarmada işe yarayacak olan üç reaktörü 2025 yılına kadar Ay’a göndermeyi planladığını duyurdu.

Araştırmacılara göre her şey plana göre giderse ve 2025 yılına kadar reaktörler Ay’a gönderilebilirse oksijen çıkarma işlemleri başlayabilir ve Ay’a uzun vadeli bir koloni kurma hayallerinin gerçekleşme ihtimali güçlenebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14500 kez okundu.
12 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, avustralya ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim