Anlık Bildirim

ABD, yapay zeka tarafından oluşturulan esere telif hakkı vermedi

ABD Telif Hakkı Bürosu, bir yapay zeka tarafından oluşturulan A Recent Entrance to Paradise adlı görsel için AI geliştiricisinin telif isteğine olumsuz yanıt verdi.

ABD, yapay zeka tarafından oluşturulan esere telif hakkı vermedi

Yapay zeka hayatımızın birçok alanına girmeye devam ediyor ve bununla birlikte bazı soru işaretlerini de getiriyor. ABD Telif Hakkı Bürosu(USCO), bir yapay zeka tarafından oluşturulan bir sanat eserinin telif hakkının alınamayacağı yönünde aldığı kararı yineledi.

Üretim kısmında insan etkisi önemli kriter

Dr. Stephen Thaler, Creativity Machine adını verdiği bir yapay zeka tarafından üretilen A Recent Entrance to Paradise eserinin patentini almaya çalışmış ancak 2019 yılında USCO, patent isteğine olumsuz yanıt vermişti. Karara itiraz eden Thaler, olumsuz yanıtın tekrar gözden geçirilmesini istemişti. USCO tarafından yakın zamanda yayınlanan bir belgede yapay zeka tarafından oluşturulan görüntünün bir "insan yazarlığı" unsuru içermediği için önceden verdiği kararı yineledi.

USCO'ya göre mevcut telif hakkı yasası "insan zihni ile yaratıcı ifade arasındaki bağı" esas alıyor. Buradan yola çıkarak bir eserin telif hakkıyla korunabilmesi için üretim sürecinde bir insan dokunuşunun gerektiği sonucuna varılıyor.

Yasa, bir eser her ne kadar yapay zeka tarafından oluşturulsa da üretim sürecinde yeterli yaratıcı girdisiyle farklı yorumlanabilir. Thaler'in de USCO'ya yaptığı ikinci başvurusunda bu konu üzerinde durduğu belirtiliyor ancak incelemeler sonucunda kurul, yeterli yaratıcı girdisi konusunda ikna olmadı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim