Blockchain zinciri tüm dünyada büyümeye devam ederken Apple, Tesla ve Amazon gibi şirket hisselerinin yapay versiyonları kripto varlık havuzuna katılarak blockchain sisteminde işlem görmeye başladı. Herhangi bir kişi tarafından dünyanın farklı bir yerinde 7/24 hisse senedi ticareti yapma olanağı olan Mirror Protocol ve Synthetix’e benzer bir yapısı olan tokenler, Uniswap ve Terraswap gibi merkezi belli olmayan pazarlarda işlem görüyor.
Gerçek hisselerin birer yansıması
Bu tokenların, geleneksel hisse senetlerinin aksine düzenlenmiş para dünyasının tüm yönergelerinden ve sınırlamalarından etkilenmediğini, işlem şeklinin ise karmaşık olduğunu söyleyebiliriz. Temelde gerçek menkul kıymetlerin fiyatlarını yansıtacak şekilde tasarlanan tokenlar, alım satım yapanlara yeni bir fırsat sunmayı hedefliyor.
Fiyatlar çok yüksek olduğunda yeni tokenlar üretme veya fiyat düşüklüğü olduğunda toplam token sayılarını azaltmanın yanı sıra, değer tutarsızlıklarını azaltmaya yönelik teşvikleri beraberinde getiriyor ancak tokenların ticaret hacminin şuan için çok düşük boyutlarda olduğunu söylemek gerek. Örneğin, yansıtılmış Apple hisselerinin piyasa değeri yaklaşık 34 milyon dolarken Apple'ın NASDAQ piyasa değeri yaklaşık 2.3 trilyon dolar seviyesinde olduğu görülüyor.
Yeni düzenlemeler getirilebilir
Yapay tokenlar gibi kripto paralar, menkul kıymetlerde bulunan yaptırımlara benzer kısıtlamalara sebep olabilir. Milyarder kripto yatırımcısı Mike Novogratz, merkezi olmayan finans firmalarının, yeni düzenlemeler getirilmemesi için bazı yönergelere hızla uymaya başlaması gerektiğini belirtti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
rally dönemi efsane ismiydi.. bence efsanesi de oradan öte geçmiş değil