Anlık Bildirim

Apple Intelligence tanıtıldı: iOS, macOS ve her yere geliyor! İşte merak edilenler

Apple, WWDC 2024 kapsamında ekosistem çapında üretken yapay zekâya yönelik dev bir adım attı. Teknoloji devi Apple Intelligence'ı tanıttı. İşte Apple Intelligence’e dair tüm detaylar:

Apple, geçtiğimiz yıllarda yapay zeka terimi yerine “makine öğrenimi” kullanımıyla karşımıza çıksa da WWDC 2024 ile birlikte her şey değişiyor. Teknoloji devi artık osistem çapında üretken yapay zekâya yönelik dev bir adım atıyor. Bu adımın adı ise Apple Intelligence. Firma, Apple Intelligence ile birlikte diğer teknoloji devleriyle arasında açılan farkı kapatacak. Peki Apple Intelligence nedir? ve bizleri neler bekliyor?

Apple Intelligence tanıtıldı

Apple CEO’su Tim Cook, Apple Intelligence’i duyururken “Tüm bunlar yapay zekanın ötesine geçiyor. Bu kişisel zeka ve Apple için bir sonraki büyük adım." ifadelerini kullandı. Apple Intelligence, firmanın iOS, macOS ve en son VisionOS dahil olmak üzere tüm işletim sistemlerinin ayrılmaz bir parçası olacak. Apple Intelligence için A17 Pro veya M serisi çipe ihtiyaç olunacak. Anlaşılacağı üzere bazı özellikler cihaz üzerinde çalışacak. Ancak bazı özellikler ise buluta ihtiyaç duyacak. Apple bunun için “Private Cloud” adını verdiği bir bulutu kullanacağını ve bu verilerin asla sunucularda saklanmayacağını veya Apple'ın bu verilere asla erişemeyeceğini söylüyor.

Apple Intelligence tanıtıldı: İşte merak edilen her şey Tam Boyutta Gör

Apple Intelligence, sizler için uygulamalarda bir şeyler yapacak. Yani diğerlerinin aksine Apple’ın yapay zekası bir şeyler yapmak için sürekli sizden bir istem beklemeyecek. Bu, sizin için çalışan bir yapay zeka. Dolayısıyla Apple Intelligence, sizin için bir şeyler yazabilecek ya da mail ve diğer uygulamalardaki metinleri özetleyebilecek.

Apple ayrıca Apple Intelligence’ın bir uygulamadan başka bir uygulamadaki bir eylemi gerçekleştirmesini istemek, örneğin eşinizin size gönderdiği bir podcast'i çalmasını istemek gibi şeyler yapabileceğini söylüyor. Veya baktığınız bir fotoğrafı çekmesini ve bir arkadaşınıza göndermesini isteyebilirsiniz. Şirket buna “ekran farkındalığı” adını veriyor.

Apple Intelligence tanıtıldı: İşte merak edilen her şey Tam Boyutta Gör

Apple Intelligence, şirketin çoğu uygulamasına entegre edilecek. Mail içinde (üçüncü taraf uygulamalarla birlikte) mesaj oluşturmaya yardımcı olma veya yanıt vermek için Akıllı Yanıtlar’ı kullanmak gibi işlevler getiriliyor. Mail'de bir mesaj yazarken, Siri'nin sizin için yazmasını sağlayabilir ve tonunu değiştirmesini isteyebilirsiniz. Şirket, bunun gibi yazma özelliklerinin sistem genelinde, yazabildiğiniz her yerde mevcut olduğunu söylüyor.

Apple Intelligence tanıtıldı: İşte merak edilen her şey Tam Boyutta Gör
Google'ın bir süredir Gmail'de sunduğu yapay zeka özelliklerini anımsatıyor diyebiliriz. Bununla birlikte Genmoji adının verildiği oldukça bariz bir özellik de tanıtıldı. Genmoji sayesinde istediğiniz emojiyi bulamadığınızda, yapay zeka tarafından sizin için bir emoji üretmesini sağlayabileceksiniz.
Apple Intelligence tanıtıldı: İşte merak edilen her şey Tam Boyutta Gör
Genmoji’nin yanı sıra benzer şekilde, iOS 18'e Image Playground adı verilen yeni bir görüntü oluşturma özelliği geliyor. Image Playground, bazı yerleşik uygulamada çalışacak ancak kendine ait ayrı bir uygulaması da olacak. Ayrıca geliştiricilerin Image Playground'u cihazlarına dahil etmek için bir API'ye erişmelerine de izin verilecek.
Apple Intelligence tanıtıldı: İşte merak edilen her şey Tam Boyutta Gör
Ayrıca Apple, Fotoğraflar uygulamasına da yapay zekayı getiriliyor. Fotoğraflar’da zaten aslında bir nevi yapay zekalı arama özellikleri bulunuyor. Ancak Apple Intelligence ile gelecek yapay zeka özellikleri sayesinde artık “takla atan bir kişi” şeklinde fotoğraflar arasında aramalar yapabileceksiniz. Fotoğraflar uygulamasına Samsung ve Google’da bulunan Magic Eraser benzeri fotoğraflardan objeleri kaldırma gibi AI tabanlı özellikler ekledi.

Aynı şekilde Galaxy AI ve yine Google’da gördüğümüz Circle to Search benzeri bir özellik de var: Image Wand. Bu özellik ile kullanıcıların bir görüntü oluşturmak için metni daire içine almaları yetiyor.

Siri artık çok daha zeki

Apple Intelligence ayrıca, on yıldan uzun bir süre önce duyurulan Siri için en büyük güncelleme anlamına geliyor. Siri artık sadece bir ses arayüzü değil. Apple, iOS 18'de kullanıcıların Siri ile çok daha doğal bir şekilde konuşabileceklerini söylüyor. Apple, yapay zeka tabanlı üretken zekasına erişmek için sisteme doğrudan sorgu yazma özelliğini de ekliyor. Dolayısıyla sesin elverişli olamadığı zamanlarda yazarak da işleri halletmek mümkün olacak.

Siri artık Apple Intelligence ile zamanlanmış metin mesajları ayarlayabilecek. Ayrıca ondan bir şey istediğinizde kurduğunuz cümlelerin bağlamında hangi uygulamaları kullanmasını istediğinizi anlayabilecek. Bunların bazıları OpenAI'ın GPT 4o entegrasyonuyla sağlanacak.

Apple Intelligence hangi cihazlara gelecek?

Apple Intelligence hangi cihazlara gelecek? Tam Boyutta Gör
Apple Intelligence, iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia ve visionOS 2 dahil olmak üzere işletim sistemlerinin en son sürümlerinde kullanıma sunulacak. Apple, Apple Intelligence özelliklerini güncellemelerle birlikte ücretsiz olarak kullanıma sunacak. Apple Intelligence, bu sonbahar beta olarak çıkacak. Başlangıçta ABD İngilizcesi ile sınırlı olacak.
  • iPhone 15 Pro Max (A17 Pro)
  • iPhone 15 Pro (A17 Pro)
  • iPad Pro (M1 ve sonras)
  • iPad Air (M1 ve sonras)
  • MacBook Air (M1 ve sonras)
  • MacBook Pro (M1 ve sonras)
  • iMac (M1 ve sonras)
  • Mac mini (M1 ve sonras)
  • Mac Studio (M1 Max ve sonrası)
  • Mac Pro (M2 Ultra)

Apple ve OpenAI anlaşması

Ve evet, Apple ile OpenAI’ın anlaşması gerçek. Zaten CEO Sam Altman’ın etkinlik alanında yer alamsıyla bu durum kesinlik kazanmış gibiydi. OpenAI’ın en gelişmiş yapay zeka modeli GPT 4o, Apple ekosistemine entegre oluyor. Yapılan açıklamaya göre ChatGPT 4o, Siri'nin istediğinizi yapamadığı durumlarda başvurabileceği bir sohbet robotu olacak. Yıl sonuna doğru çıkacak ve iOS, macOS ve iPadOS'e gelecek.

Apple, kullanıcılara bunu kullanıp kullanmayacaklarını önceden soracak. Bu entegrasyon için kullanıcıların bir hesap açmaları gerekmeyecek. Ancak muhtemelen premium yükseltmeleri gibi seçenekler olacak. Şirket, diğer üçüncü taraf LLM'lere de entegrasyon getireceğini söylüyor, ancak daha fazla bilgi şimdilik mevcut değil. Google Gemini ve Anthropic Claude 3 gibi gelişmiş modeller bulunuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6350 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
wwdc 2024, Apple Intelligence ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim