Anlık Bildirim

Araştırmacılar şu ana kadar yapılmış en büyük sanal evreni oluşturdu: Herkes indirebilir

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, bütün evreni içeren bir simülasyon geliştirmeyi başardıklarını açıkladı. Uchuu ismi verilen simülasyon şu ana kadar yapılmış en büyük “sanal evren”.

Universe Today’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre farklı ülkelerden bilim insanları, bütün evreni içeren bir simülasyon oluşturmayı başardı. Uchuu simülasyonu ismi verilen bu “sanal evren” şimdiye kadarki en büyük ve detaylı simülasyon olarak kayıtlara geçti

Uchuu simülasyonu Tam Boyutta Gör

Uchuu simülasyonu, 9,6 milyar ışık yılı genişliğinde bir alan ve 2,1 trilyon “parçacık” içeriyor. Bu da onu şu ana kadar yapılmış en detaylı ve en büyük “sanal evren” yapıyor. Simülasyon ayrıca, evrenin 13 milyar yıldan fazla evrimini modelliyor ve genişleyen evrendeki karanlık maddenin hâllerine odaklanıyor. Yani simülasyon sayesinde evrenin geçmişi ve geleceği gibi birçok konuda keşif yapabilmek mümkün olacak.  

Araştırmacılar indirilebilen sanal bir evren oluşturdu:

3 PB'den fazla veri üretildi

Böyle ayrıntılı bir model oluşturmak için muazzam miktarda hesaplama gücü ve depolama gerekmiş. Ekip, simülasyonu oluşturmak için 40.000’den fazla işlemci çekirdeği, 20 milyondan fazla bilgisayar saati kullandığını ve 3 Petabyte’tan (3.000 TB ya da 3 milyon GB)  fazla veri üretildiğini belirtti.

Bu simülasyonun tek bir sürücüde saklanabileceği belirtilirken verilere online olarak ulaşılabileceği ve indirilebileceği de uzmanlar tarafından açıklandı. Açıklamalara göre isteyen herhangi biri ücretsiz olarak simülasyonu indirebilecek. Ancak Uchuu, sıkıştırılmış olduğunda bile 100 TB yer kaplıyor, bu yüzden de indirmek isteyen birinin ciddi bir alana sahip olması gerekiyor. Simülasyon ile ilgili detaylara buradan ulaşmak mümkün.

Araştırmacılar, simülasyonun büyük evren araştırmaları gibi astronomik incelemelerde kullanılarak bilim dünyasına önemli katkılarda bulunabileceğini, aynı zamanda evreni keşfetmek isteyen insanların da işine yarayabileceğini belirtti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
36804 kez okundu.
16 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
evren, simülasyon ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim