Universe Today’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre farklı ülkelerden bilim insanları, bütün evreni içeren bir simülasyon oluşturmayı başardı. Uchuu simülasyonu ismi verilen bu “sanal evren” şimdiye kadarki en büyük ve detaylı simülasyon olarak kayıtlara geçti
Uchuu simülasyonu, 9,6 milyar ışık yılı genişliğinde bir alan ve 2,1 trilyon “parçacık” içeriyor. Bu da onu şu ana kadar yapılmış en detaylı ve en büyük “sanal evren” yapıyor. Simülasyon ayrıca, evrenin 13 milyar yıldan fazla evrimini modelliyor ve genişleyen evrendeki karanlık maddenin hâllerine odaklanıyor. Yani simülasyon sayesinde evrenin geçmişi ve geleceği gibi birçok konuda keşif yapabilmek mümkün olacak.
3 PB'den fazla veri üretildi
Böyle ayrıntılı bir model oluşturmak için muazzam miktarda hesaplama gücü ve depolama gerekmiş. Ekip, simülasyonu oluşturmak için 40.000’den fazla işlemci çekirdeği, 20 milyondan fazla bilgisayar saati kullandığını ve 3 Petabyte’tan (3.000 TB ya da 3 milyon GB) fazla veri üretildiğini belirtti.
Bu simülasyonun tek bir sürücüde saklanabileceği belirtilirken verilere online olarak ulaşılabileceği ve indirilebileceği de uzmanlar tarafından açıklandı. Açıklamalara göre isteyen herhangi biri ücretsiz olarak simülasyonu indirebilecek. Ancak Uchuu, sıkıştırılmış olduğunda bile 100 TB yer kaplıyor, bu yüzden de indirmek isteyen birinin ciddi bir alana sahip olması gerekiyor. Simülasyon ile ilgili detaylara buradan ulaşmak mümkün.
Araştırmacılar, simülasyonun büyük evren araştırmaları gibi astronomik incelemelerde kullanılarak bilim dünyasına önemli katkılarda bulunabileceğini, aynı zamanda evreni keşfetmek isteyen insanların da işine yarayabileceğini belirtti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
37052 kez okundu.
16 kişi, toplam 19 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
evren, simülasyon ve Popüler Bilim