Anlık Bildirim

ARM, bükülebilir plastik çipini tanıttı

Silikon tabanlı işlemcilerin hüküm sürdüğü bu dünyada, alternatif çip tasarımları hala test ediliyor. ARM, yeni plastik çipi ile nesnelerin interneti konusunda devrim yaratabileceğini belirtiyor.

ARM, bükülebilir plastik çipini tanıttı Tam Boyutta Gör

Günümüzde, kullandığımız aletlerin çoğunda bulunan mikroçipler, aletlerin kullanımını kolaylaştırsa da silikon tabanlı olduklarından dolayı sınırlı kullanım alanı sunabiliyorlar. ARM’ın yeni teknolojisi ile, devreler yakında plastik, kağıt ve kumaş gibi malzemelerin de üstüne basılabilir olacak. ARM’ın bu konudaki yeni prototipi ise PlasticARM.

Şimdiye kadarki en gelişmiş plastik mikroçip

PlasticARM, silikon tabanlı tasarımların aksine bükülebilir bir yapıya sahip. PlasticARM, dünyadaki ilk bükülebilir mikroçip değil ancak, şimdiye kadarki en gelişmiş bükülebilir mikroçip. PlasticARM; 32 bit Cortex-M0 işlemci, 456 byte ROM ve 128 byte RAM’den oluşuyor. Ayrıca PlasticARM, 18000’den fazla mantık kapısı ile kendinden önceki plastik çipi 12’ye katlıyor.

PlasticARM’in, silikon tasarımlı çiplere göre büyük dezavantajları bulunuyor. 21 miliwatt güç kullanan PlasticARM’ın, enerjisinin sadece %1’i gerçekten işlem birimleri tarafından kullanılırken, %99’u israf oluyor. AnandTech’in hesaplamalarına göre PlasticARM, silikon tabanlı Cortex M0 işlemcilere göre 1500 kat daha büyük bir alana ihtiyaç duyuyor. Bunca dezavantaj olmasına rağmen PlasticARM, gelecekte çok büyük avantajlar da sağlayabilir.

ARM, bükülebilir plastik çipini tanıttı Tam Boyutta Gör

İnternet Çağı için büyük adım

Nesnelerin interneti, geçtiğimiz yıllarda araştırmacıların ciddi çalışmalar sürdürdüğü alanlardan biri. Buzdolapları, klimalar, ampüller ve daha bir çok aletimizin internet ile ilişkisinin başladığı bu günlerde PlasticARM, neredeyse her şeyi internet ile buluşturmak için bir adım olabilir. PlasticARM ve benzer çipler metal oksit ince film transistörleri ile tasarlanıyor. Bu transistörler ile mikroçipler; kağıt, plastik, kumaş dahil neredeyse her yüzeye basılabiliyor.

ARM, bu çip tasarımlarının ciddi kullanım amaçlarının olacağını söylüyor. Her yüzeye basılabilen çipler, ilerde tüketeceğimiz yiyecek ve içeceklerin paketinde bulunarak, yiyecek ve içeceklerin bozulup bozulmadığını hesaplayabilir. ARM, bu tür çiplerin önümüzdeki 10 yıl içinde trilyondan fazla objede kullanılacağını söylüyor. ARM, bu teknoloji ile nesnelerin internetini “her şeyin interneti” olarak değiştirmek istiyor.

PlasticARM, şimdilik silikon tabanlı çipler ile aynı işlevselliği sunmuyor. PlasticARM, şimdilik sadece çipin üretimi sırasında devrelerine işlenmiş test programlarını çalıştırabiliyor ancak ARM araştırmacıları, yeni kodların ve programların yüklenmesine izin verecek yeni sürümler üzerinde çalıştıklarını söylüyor. PlasticARM ve basılabilir mikroçipler, günümüz için büyük bir anlam ifade etmese de gelecekteki dünyanın en önemli icatlarından biri olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim