Anlık Bildirim

Avustralya’da bir kuş, insan bebeği ağlamasını mükemmel bir şekilde taklit etmeyi öğrendi

Avustralya’da bir hayvanat bahçesinde bulunan “görkemli lir kuşu” bir insan bebeğinin ağlamasını mükemmel bir şekilde taklit etmeyi öğrendi ve görenleri şaşırttı.

Avustralya’da bulunan görkemli lir kuşu (Menura novaehollandiae), çevresindeki sesleri mükemmel bir beceri ve doğrulukla taklit edebilme yeteneğine sahip olmasıyla tanınır. Sir David Attenborogh’a göre de bu kuşların sesleri, tüm kuşların arasından en ayrıntılı, en karmaşık ve en güzelidir.

Geçtiğimiz günlerde de bu kuşlardan birinin ilginç bir taklit yaptığı ortaya çıktı. Avusturalya’nın Sydney’deki Taronga Hayvanat Bahçesi’nde Echo adında 7 yaşındaki bir lir kuşu, ağlayan bir insan bebeğinin sesini mükemmel bir şekilde taklit etmeyi öğrendi.

Echo’nun bulunduğu hayvanat bahçesi şu an Covid-19 nedeniyle kapalı durumda ancak bu durum bu becerikli kuşun yeteneklerini geliştirmesini engellemedi. The Guardian’ın haberine göre Echo, yaklaşık bir yıl önce ağlayan bir bebek sesi çıkarmaya başladı.

Elektrikli matkap ve yangın alarmını da taklit ediyor

Taronga da kuşlardan sorumlu Leanne Golebiowski’nin The Guardian’a verdiği demeçte, “Bunu misafirlerimizden öğrendiğini düşünüyorum. Karantina sırasında da bu yeteneğini geliştirmiş olmalı” ifadelerini kullanırken şunları da sözlerine ekledi: “Şu anda yeni öğrendiği iki ses daha var: Biri korkunç derecede gerçeğine benzeyen elektrikli matkap sesi, ikincisi ise yangın alarmımız, hatta tahliye anonsunu bile taklit edebiliyor.”

Avustralya’da bir kuş, bebek ağlamasını taklit ediyor

İlginç bir şekilde de lir kuşunun ses organı diğer kuşlara göre daha basittir; dört yerine sadece üç çift kastan oluşur ve nispeten “ilkel” olarak nitelendirilir.

Ayrıca, bu kuşların duydukları sesleri neden taklit ettikleri ise tam olarak bilinmiyor. Dişiler ve erkekler yıl boyunca “şarkı” söylerler. Erkekler, kışları üreme zamanlarında daha çok şarkı söyler, bu sebeple de bu seslerin dişilere kur yapmak için olduğu düşünülür.

Dişiler de yırtıcı hayvanların seslerini taklit eder, bunun da bir savunma mekanizması olduğu düşünülür. Ancak geniş kapsamlı bir şekilde düşünüldüğünde tam olarak neden duydukları çoğu sesi taklit ettikleri bilinmezliğini koruyor.  

Aşağıdan da Avustralya’nın Adelaide hayvanat bahçesinde bulunan ve inşaat seslerini taklit eden bir lir kuşunun videosunu görebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11196 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
avustralya, doğa ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim