Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de nadir toprak elementleri (NTE) ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Yaptığı yazılı açıklamada nadir toprak elementlerine yönelik laboratuvarda önemli başarılar elde edildiğini bildiren Bakan Dönmez, “Cevher zenginleştirme, metalürji, kimya ve analiz konularında uzman personellerden oluşan ekiple sadece 2 yılda yapılan bir çalışma ile ülkemizde bir ilk gerçekleşti. Çalışma ile laboratuvar ölçeğinde, yüzde 99’un da üzerinde saflıkta seryum, lantanyum, neodimyum, paraseodmiyum, uranyum, toryum ve Ağır Nadir Toprak Oksitler (ANTO) kazanıldı” ifadesini kullandı.
Dönmez, sözlerini “Artık milli know-how ortaya koyan bu çalışmadan sonra Bakanlığımız koordinasyonunda pilot veya endüstriyel çapta tesis kurmayı hedefliyoruz. Bu tesiste üretilecek nadir toprak elementleriyle (NTE) artık uç ürün üretim yolculuğuna başlamayı planlıyoruz” şeklinde sürdürdü.
İlginizi Çekebilir
NTE’yi ayrıştırmadan önceki gelirle ayrıştırdıktan sonraki gelir arasındaki uçuruma da değinen Bakan Dönmez, “Bunu ayrıştırdığınızda değeri çok daha büyük. Örneğin yüzde 99’un üzerinde saflaştırdığınızda, tonunu 200 bin dolara satabiliyorsunuz. Ama bunu ayrıştırmadan satarsanız 1 dolar gibi düşük bir fiyata satıyorsunuz.”
Ayrıca Bkz. "Yerli otomobil fabrikasının inşaatında sizin de adınız yer alsın!"
Yerli otomobilde de kullanılacak
“NTE içerisinde günlük hayatımızda kullanılan birçok malzeme mevcut. Savunma sanayisinde füze rampalarında, MR cihazlarında, otomotiv sektöründe, dijital kameralarda, cep telefonlarında ve gece görüş kameralarında yine NTE kullanılıyor. Hatta yerli otomobilimizde de NTE kullanılacak. Biz Türkiye olarak artık uç ürün üretiyoruz. Artık tonda 200 bin dolara kadar gelir elde edeceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye'de 13 farklı NTE tespit edildi
Türkiye’de NTE yataklarının MTA tarafından ortaya konulduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, “Özellikle Eskişehir Sivrihisar bölgesinde bulunan florit, barit, NTE, uranyum ve toryum içeren kompleks yatak hali hazırda MTA verilerine göre 30 milyon ton ile en önemli NTE kaynağı olarak biliniyor. Son yıllarda yapılan aramacılık faaliyetleri ile de Malatya Kuluncak yöresinde yeni bir yatak ortaya çıkarıldı. 13 farklı NTE’nin ülkemizde var olduğunu tespit ettik” dedi.
Çin'in NTE'yi değerlendirme noktasında dünyada ilk sırada yer aldığını belirten Dönmez, şu bilgileri verdi: "Yılda ortalama 125 bin ton olan NTE üretim miktarının yüzde 80'i Çin tarafından gerçekleştiriliyor. Çin ile birlikte üretimde Brezilya, Japonya, ABD, Malezya ve Hindistan da dünyada söz sahibi ülkeler durumunda."
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bakan-donmez-yerli-otomobilde-nadir-toprak-elementleri-kullanilacak/1916064 Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Beş yıl gibi uzun bir süre içerisinde yeni bir petrollü araba çıkarmaları saçma bence. Bunu duster diye çıksrmamasının diğer sebebi de satışların düşüklüğü olabilir
Dönüyor dolaşıyor konu yerli otomobile bağlanıyor. (otomobille alıp veremediğim yok, garip garip her gün bir haberde adı geçiyor. edecek, olacak, kullanılacak.)
Aksilik olmasa bari bu sefer her haber hızlı geliyor, fişek gibi açıklamalar vs.. Sen dur dur, 1-2 yılda üretime hazır hale gel. Herkes evrak çantasında projeyle bekliyormuş.
Tam da ihtiyaç olan zamanda, hayat kötü giderken, herkes güzel şeyler duymak isterken güzel şeyler duyulsun, ne güzel haberler..
Bebek bereketiyle gelirmiş sözü kadar gerçekçi, otomobil bereketiyle geliyor..
Çin fiyatı yükseltmek için arada üretimi düşürüyor.
Bizde de şimdiden 30 milyon ton bulmuşlar daha da artar bu.
Kısaca aramayan bulamaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3573 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
yerli otomobil, Türkiye Haberleri ve