Anlık Bildirim

Baykar, 50 tonluk uydu fırlatma sistemi geliştiriyor: İşte ilk detaylar

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, yaptığı bir açıklamada 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerine çalıştıklarını açıkladı. Bu dev roket ile Fergani Uzay’ın uyduları fırlatılacak.
Baykar, 50 tonluk uydu fırlatma sistemi geliştiriyor Tam Boyutta Gör
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO 2024 sahnesinde “Keynote” programında yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, şirketin geleceğinin sadece insansız hava araçlarından oluşmadığını vurgulayarak artık gözlerini uzaya diktiklerini açıkladı. Baykar’ın bu hedef doğrultusunda 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerine çalıştığı da açıklandı.

2025’te 10’dan fazla KIZILELMA üretilecek

Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan KIZILELMA'ya vardıktan sonra gözü uzaya diktiklerini belirterek, "Karaları koruyabilmek için Mavi Vatan'a hükmedebilmek gerekiyor. Her ikisini koruyabilmek için göklere hükmedebilmek gerekiyor. Gökleri de koruyabilmek için muhakkak uzayda varlık göstermek gerekiyor." dedi. Bayraktar, KIZILELMA'nın seri üretiminin devam ettiğini, 2025'te 10'dan fazla KIZILELMA üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

50 tonluk fırlatma sistemi

Baykar, 50 tonluk uydu fırlatma sistemi geliştiriyor Tam Boyutta Gör
Daha önceki haberlimizden de bilindiği üzere Selçuk Bayraktar, 2 yıl önce tümüyle özkaynaklarla Fergani Uzay isimli girişimi kurdu. Fergani, takım uydulardan oluşan küresel konumlama sistemi inşa etmeyi amaçlıyor. Bu girişim aynı zamanda yörünge transfer araçları üzerinde de çalışıyor. Bayraktar, bunun yanında hedefleri arasında uzaya bağımsız bir şekilde çıkabilmeniz için fırlatma sistemleri geliştirdiklerini de söyledi. Bu bağlamda 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerindeki çalışmaların başladığı ifade edildi.
Baykar, 50 tonluk uydu fırlatma sistemi geliştiriyor Tam Boyutta Gör
Geliştirilmekte olunan 50 tonluk fırlatma sistemi, sıvı yakıtlı roket motorundan güç olacak. Bu fırlatma sistemi ile Fergani’nin ve Türkiye’nin uyduları yörüngeye yerleştirilebilecek. İlk test roketinin 2026'da fırlatılması hedefleniyor.

Halihazırda Türkiye’de Roketsan, DeltaV ve Fergani üç farklı fırlatma sistemi üzerinde çalışıyor.  Ancak bunların üçü de 100 kg ila 500 kg arasındaki yükleri fırlatmak için kullanılacak. Dolayısıyla bu sistemler bir süre daha SpaceX gibi diğer uzay şirketleri ile doğrudan rekabet etmeyecek. Ancak bu sistemler sayesinde Türkiye, kendi uydularını uzaya fırlatabilecek. Ek olarak üç şirket de farklı roket motorlarına yoğunlaşıyor. Roketsan; katı-sıvı, Fergani; sıvı-sıvı ve DeltaV; parafin sıvı oksijen yakıt çiftini kullanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2791 kez okundu.
22 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
baykar, fergani uzay ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim