Anlık Bildirim

Bebek bezi atıkları yapışkan notlara dönüştürülebilecek

Her yıl yaklaşık 3.5 milyon ton kirli bebek bezi çöplüklere giderek doğaya zarar veriyor. Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bu sorun, bezleri yapışkan notlara dönüştürerek çözülebilir.

Nature Communications’da yayınlanan yeni bir araştırmada Michigan Üniversitesi’nden bir ekip, bebek bezlerinde emici özelliği olan polimerleri yapışkan notlarda ve bandajlarda kullanılan yapışkanlara dönüştürmek için bir teknik geliştirdi.

Bebek bezi atıkları yapışkan notlara dönüştürülebilecek

Genel olarak geri dönüşüm, mekanik ve kimyasal olarak iki gruba ayrılıyor. Kimyager Anne McNeil bununla ilgili, “Çoğu insanın bildiği şey mekanik geri dönüşümdür. Plastikleri küçük parçalara ayırıyor, eritiyor ve yeniden kullanıyorsunuz; ancak bu ürünün kalitesini düşürüyor. Kimyasal dönüşümde ise katma değerli bir malzemeyi orijinali kadar kaliteli bir şekilde geri dönüştürebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Polimerlerin geri dönüştürülmesi çok zor”

McNeil ve ekibi, süper emici özelliği olan polimerleri yeniden kullanılabilir bir malzemeye dönüştüren bir süreç geliştirmek için Procter&Gamble isimli şirketle birlikte çalıştı. Araştırmacılardan Takunda Chazovachii polimerlerle ilgili şunları söyledi: “Süper emici polimerlerin geri dönüştürülmesi çok zordur; çünkü bozulmaya direnmek ve suyu tutmak için tasarlanmışlardır. Polimerler ve yapıştırıcıların ikisi de akrilik asitten üretilmişlerdir. Bu ortak köken, geri dönüşüm fikrimize ilham verdi.”

Bebek bezi atıkları yapışkan notlara dönüştürülebilecek

Araştırmacılar polimerleri, suda çözünen zincirlere ayırmanın bir yolunu aradılar. Chazovachii, polimerlerde bulunan ve çözünmeyen bir ağ yapısı oluşturan çapraz bağların asit ve baz varlığında ısıtıldığında koptuğunu buldu. Daha sonra, farklı tipte yapıştırıcıların üretilmesi için polimer zincirlerinin kısaltılması gerektiği anlaşıldı.  Bundan sonra araştırmacılar, küçük patlayan hava kabarcıklarıyla oluşan bir sonikasyon kullanarak zincirlerin kimyasal özelliklerinin değişmeden kısaltılabildiğini buldular.

“Kimyagerler atıklarla mücadeleye yardımcı olabilir”

Chazovachii bununla ilgili şunları söyledi: “Bu yöntemle ilgili en sevdiğimiz şey, hafif ve basit bir işlem olmasıdır. Polimeri kırmayı başardık, bunu da yapı taşlarını ve asit gruplarını sağlam bırakarak yaptık.” Son olarak araştırmacılar, polimerin zincirlerindeki asit gruplarını, yapışkan olmalarını sağlayan ester gruplarına dönüştürdü. Bununla birlikte, bezlerin “yapışkan notlar” olarak kullanılabileceği belirtildi.

Bebek bezi atıkları yapışkan notlara dönüştürülebilecek Tam Boyutta Gör

Bilim insanları şu aşamada temiz bebek bezleriyle çalışsa da kimyasal geri dönüşüm sayesinde kirli bebek bezlerinde bulunan bakterilerin öldürülebileceğini ve kirli bezlerin de geri dönüştürülebileceğini düşünüyor. Araştırmacılardan McNeil, bu yöntemin ciddiye alınmasını istediğini ve kimyagerlerin küresel atık sorunlarıyla mücadelede önemli roller oynayabileceğini vurguladı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim