Anlık Bildirim

Çin'den tarihi bir başarı daha: Mars'a iniş yapabilen ikinci ülke oldu

Çin şimdi de uzayda ABD'ye meydan okuyor. Tianwen-1 misyonunun en önemli parçası olan Zhurong gezgini bugün Mars'a iniş yaptı. Çin böylece Kızıl Gezegen'e uzay aracı indirebilen ikinci ülke oldu.

Çin'den tarihi bir başarı daha: Mars'a iniş yapabilen ikinci ülke oldu Tam Boyutta Gör

Çin'in tarihi Mars misyonu Tianwen-1'de nihayet mutlu sona ulaşıldı. Görevin en önemli parçası olan Zhurong isimli gezgin, bugün Kızıl Gezegen'in yüzeyine kusursuz bir iniş gerçekleştirdi. Çin böylece ABD'nin ardından Mars'a iniş yapabilen ikinci ülke olarak tarihe geçmiş oldu.

Zhurong gezgini geçtiğimiz Şubat ayında Tianwen-1 misyonu dahilinde Mars'ın yörüngesine ulaşmıştı. Çinli araştırmacılar, geride bıraktığımız üç aylık süreçte gezegeni detaylı bir şekilde inceleyip iniş için en iyi konumu belirlemeye çalıştı. Zhurong bu araştırma sürecinin ardından bugün Mars'ın Utopia Planitia isimli bölgesine inişini gerçekleştirdi. Utopia Planitia ayrıca NASA'ya ait olan Viking 2 uzay aracının 1976'da iniş yaptığı bölgeydi.

Zhurong gezgini şu anda iniş aracına kenetli halde bulunuyor. Önümüzdeki süreçte ise iniş aracından ayrılıp Kızıl Gezegen'i keşfetmeye başlayacak. Gezginin en az 90 gün boyunca Mars'ta çalışmalar yapması bekleniyor. Çin, Zhurong misyonundaki en büyük amaçlarının Mars'ın toprak yapısını araştırmak ve yüzeyde su buzları aramak şeklinde olacağını belirtti.

Çinli araştırmacıların ifadelerine göre Zhurong gezgini üzerinde toplam altı bilimsel ekipman taşıyor. Bunların arasında iki adet panoramik kamera, yeraltı radarı ve manyetik alan dedektörü olduğu belirtildi. Ayrıca Curiosity gözlem aracındakine benzer bir lazer de yer alıyor. Zhurong bu lazeri yüzeydeki taşları vurup bileşenlerini incelemek için kullanacak.

Uzay araştırmalarında son yıllarda inanılmaz adımlar atan Çin, ABD'nin bu alandaki egemenliğini sonlandırmayı amaçlıyor. Zhurong gezgininin bugünkü inişini bu anlamda çok büyük bir adımdı. Bugüne kadar Kızıl Gezegen'e NASA, Sovyet Uzay Programı ve Avrupa Uzay Ajansı bir uzay aracı indirmeyi denemiş olsa da aralarından yalnızca NASA başarıya ulaşabilmişti. Şimdi Çin bu alanda da ABD'yi yakalamayı başardı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim